S velkou lítostí oznamujeme, že dne 14. 2. 2022 zemřel Zasloužilý hasič ANTONÍN HOŘČICA.Pan Antonín Hořčica se narodil  24. 1. 1934, od roku 1952 byl členem SDH Bílany, kde zastával funkci jednatele a kronikáře  sboru. Poté prošel mnoha funkcemi na úrovni okresu, kraje i ústředí a svou kariéru zakončil  jako delegát několika sjezdů SH ČMS. 

Do roku 2002 pracoval jako předseda OKRR Kroměříž, dvě volební období působil ve funkci  člena ÚKRR SH ČMS Praha. V letech 1994 -1995 vypomáhal v kanceláři OSH Kroměříž a drobnou výpomoc neodmítl ani v letech následujících.  Jeho hlavním a srdečním koníčkem a velkou zálibou byla historie, které se opravdově začal věnovat v roce 1990 prvně ve sboru. Byl aktivním účastníkem soutěží hasičských kronikářů, kdy v roce 2012 si odvezl ocenění za první místo v soutěži s tématem „ Hasičská dokumentární fotografie“.  V poslední době se zapojil i do filatelistické sekce při CHH Přibyslav. 

Vydával sborové publikace a podílel se na realizaci okresních. Zpracoval tématiku Masopustních tradicí v  režii hasičů, které ocenil i etnograf Pavel Pavlištík  z Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně. 

Ve svých 75 letech  absolvoval i Univerzitu 3. věku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Pan Hořčica byl za svou dlouholetou, aktivní a obětavou práci oceněn nejvyšším titulem „Zasloužilý hasič“, který mu byl udělen v roce 1994. 

Poslední rozloučení se koná vpondělí  dne 21. 2. 2022 ve 13 hodin v kostele Panny Marie v Kroměříži. 

 

Rodině a přátelům vyjadřujeme upřímnou soustrast.

Čest jeho památce.

Jitka Krylová 

OSH Kroměříž