Zasahují u požárů a dopravních nehod, odstraňují popadané stromy přes silnice nebo pomáhají s transportem zraněných turistů z kopců v Českém středohoří. Jednotka dobrovolných hasičů v Chotiměři funguje už od roku 1997. Mezi nejnáročnější zásahy za poslední dobu ale podle jejího velitele Pavla Fulína patřila pomoc v obci zasažené tornádem.
Jednotku zařazenou v kategorii JPO III tvoří dohromady šestnáct členů, a to jak z Chotiměře, tak i z obcí, které spadají pod sousední Velemín, s nímž má Chotiměř smlouvu o takzvaném sdružení prostředků požární ochrany. V rámci poplachového plánu kromě nejbližšího okolí zasahuje v případě potřeby i na jiných místech Ústeckého kraje.
„Už se stalo, že jsme zasahovali i u požáru v Děčíně, kde byly potřeba velké cisterny,“ poznamenal Pavel Fulín.
 
PSYCHICKY I FYZICKY NÁROČNÁ PRÁCE
Nejdále však chotiměřští hasiči vyrazili společně s profesionálními a dalšími dobrovolnými hasiči pomáhat jedné z obcí na jihu Moravy, kterou loni v červnu zasáhlo ničivé tornádo.
„Z naší jednotky jsme jeli dohromady čtyři, konkrétně do Moravské Nové Vsi. V první řadě jsme po čtyři pracovní dny pomáhali s oplachováním střech, které tornádo strhlo. Dále jsme uklízeli suť z ulic a zajišťovali provizorní opravy. Podíleli jsme se také na demolici poškozených objektů, kterým hrozilo zřícení,“ popsal Fulín s tím, že tento zásah měl naprosto jiný charakter, než na který jsou hasiči standardně zvyklí.
Zpětně ho hodnotí jako jeden z psychicky i fyzicky nejnáročnějších. „Pracovali jsme od sedmé ráno do sedmi večer. Člověk byl rád, že si šel lehnout. Na psychiku navíc pohled na zničenou vesnici nepůsobil vůbec dobře. Na místních bylo vidět, že je to hodně sebralo. Na druhou stranu, na to, čím si prošli, byli velmi vstřícní a rozdali by se, ačkoli sami přišli téměř o všechno,“ vylíčil velitel hasičů, který zároveň pracuje jako profesionální hasič podniku Lovochemie.
K obtížným zásahům řadí také lesní požáry, které jsou náročné hlavně na fyzičku. Hasiči se při nich totiž musí dostat na těžko přístupná místa, kam nezajede technika.
 
DRUHÉ MÍSTO V ANKETĚ
K dispozici mají chotiměřští hasiči dvě cisterny, jedno dopravní a jedno technické auto. Kromě častých zásahů se zapojují do obecních společenských akcí, zajišťují závlahu nově vysázených stromů nebo pomáhají s úpravami veřejných prostranství. Na počátku koronavirové epidemie nabízeli místním pomoc v podobě zajištění nákupů a vyzvednutí léků. Za svou činnost se dočkali mimo jiné ocenění v celorepublikové anketě Dobrovolní hasiči roku 2020. Ve své kategorii se za sever Čech umístili na druhém místě. Uznání se jim dostalo za zásahy na skládce opadů v Želechovicích.
 
autor: Michaela Rozsypalová
zdroj: Litoměřický deník, 21. 2. 2022, s. 2.