„Podle hejtmana partnerského Zakarpatí Volodymyra Čubirka, se kterým jsem dnes ráno telefonicky mluvili, potřebuje západní část Ukrajiny velice naléhavě elektrocentrály. Dodávka elektrické energie ze sítě kolísá a území se připravuje na delší výpadky v důsledku obsazení největší ukrajinské elektrárny, “ uvedl dnes (pozn. red. 4. 3. 2022) ráno během přípravy strategické nakládky vyžádané techniky ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina a předseda dobročinného fondu ViZa Zdeněk Kadlec.
Právě prostřednictvím fondu ViZa bude už zítra v brzkých ranních hodinách na cestě náklad 15 nových elektrocentrál a dalšího příslušenství, které získal fond ViZa jako věcný dar společností Jopp Automotive Velké Meziříčí a Autocentrum BUPI Loket-Brzotice. Jak uvedla Kateřina Svobodová, koordinátorka zahraniční spolupracáce za Kraj Vysočina, byly tyto elektrocentrály pořízeny na doporučení Kraje Vysočina u firmy Požární bezpečnost Jihlava, která dlouhodobě zajišťuje ve spolupráci s krajem dodávky materiálu pro hasiče na Ukrajině. „Na centrály od našich sponzorů bude zítra v překladišti humanitární pomoci čekat přímo předseda oblastní rady Zakarpatí. Každá z nich má už nyní jasné místo – většina z nich bude využita ve veřejných budovách např. v nemocnicích a objektech sociální péče pro zajištění funkce osvětlení, oběhových čerpadel topné vody, další budou využity umístěny v utečeneckých táborech,“ popisuje Zdeněk Kadlec.
Společně s technikou veze kraj v mimořádné dodávce také i humanitární dar občanů Stonařova. Veškeré volné místo v transportu je vyplněno trvanlivými potravinami nebo hygienickými potřebami. Část stonařovské sbírky, kterou dnes do Jihlavy transportovali tamní dobrovolní hasiči, především pak potraviny a dětské pleny, budou během dneška řízeně přesunuty i do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Jihlavě. Potraviny v centru prozatím zajišťuje Charita Jihlava a poděkování za velkou dodávku balené vody patří Pivovaru Jihlava.
 
autor: Kraj Vysočina
zdroj: velkobitessko.cz, 4. 3. 2022, online