Poté, co byly v pátek na Zakarpatí úspěšně vyloženy první kamiony s humanitární pomocí a zdravotnickým materiálem z Pardubického kraje, předali v sobotu v Užhorodu dobrovolní hasiči svým ukrajinským partnerům několik desítek elektrocentrál, čerpadel, ale také léky a další potřebný materiál.
A to za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a krajského zastupitele a 1. náměstka starostky SH ČMS Josefa Bidmona. "V pátek se nám podařilo doručit jeden kamion plný zdravotnického materiálu za tři miliony korun, a to především toho, který nelze běžně pořídit. Další kamiony byly s kombinovanou humanitární pomocí včetné jídla, oblečení, spacáků a dalších potřeb. Kamiony vyjedou ze skladu v České Třebové pravděpodobně také v neděli a v pondělí. Jejich cílem bude opět Zakarpatí," uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten je v každodenním kontaktu s vedením Zakarpatské oblastní rady, a proto kraj rychle zareagoval na požadavek pořídit elektrocentrály a čerpadla. "V rámci koordinace s Krajem Vysočina pořídil náš kraj 21 elektrocentrál a 11 čerpadel. Další pořídili dobrovolní hasiči z našeho kraje z příspěvků obcí. Jedná se o konkrétní pomoc, která byla ze Zakarpatí vyžádána. Tímto způsobem budeme i nadále pokračovat," řekl hejtman Netolický s tím, že kraj přivezl také elektrocentrály, které pořídilo město Lysá nad Labem svému partnerskému městu Novyi Yarychiv, který se nachází přibližně 30 kilometrů východně od Lvova.
 
Pomáhají i další jednotky dobrovolných hasičů
Materiální pomoc ukrajinským hasičům poslali také dobrovolní hasiči ze Solnice na Rychnovsku. Vedení jednotky se rozhodlo podpořit sbírku ochranných pomůcek a věcných prostředků pro hasiče na Ukrajině, kterou organizují hasiči obce Horní Maršov, vybraný materiál poputuje do Volyňské oblasti a bude ulehčovat náročnou situaci tamních hasičů a záchranářů.
"Oslovili jsme kolegu hasiče z Ukrajiny, zda nepotřebují pomoci s dodávkou hasičského vybavení. Kolega se nám ozval a mohli bychom pomoci konkrétně ve Volyňském regionu, městě Lutsk a okolí, kde by v současné době upotřebili zásahové oblečení, helmy, rukavice, lezecké vybavení, hasící přístroje, dýchací techniku, zdravotnické batohy a další drobné hasičské vybavení," okomentoval sbírku velitel maršovské jednotky Tadeáš Hlinka.
Solničtí dobrovolní hasiči se rozhodli, že věnují vybavení, které je v jejich jednotce vyřazeno z výjezdu, zejména z důvodu stáří a jeho obměny, ale je plně funkční a může tamním hasičům stále chránit jejich zdraví. S|olničtí tak věnovali 12 kusů hasičských přileb, dva zásahové třívrstvé obleky, dva polohovací pásy (opasky, dvě statická 30m lana ana závěr přidali 6 hasících přístrojů a drobný zdravotnický materiál. Velitelem jednotky darovaný materiál převezl v sobotu do Horního Maršova.
 
 
autor: Orlický.net
zdroj: orlicky.net, 6. 3. 2022, online