CTIF jako nepolitická organizace odsuzuje násilné vojenské zásahy proti všem lidem. Dále vyzývá a žádá všechny své ruské a běloruské členy, aby využili veškerého svého profesního vlivu a apelovali na své vlády, aby ukončily vojenské operace na Ukrajině a současně jim připomněli článek 48 Dodatkového protokolu k Ženevským úmluvám z roku 1949*, který zavazuje „respektovat a chránit civilní obyvatelstvo a záchranáře“.

Výkonný výbor CTIF si upřímně přeje ukončení vojenského konfliktu na Ukrajině a podporuje další vyjednávání směřující k jeho mírovému řešení. V reakci na probíhající ozbrojený konflikt a humanitární nouzi se výbor rozhodl, až do odvolání, pozastavit veškerou spolupráci se členy Ruské federace a Běloruska a pozastavit jejich členství v organizaci.

CTIF vyjadřuje obavu o všechny hasiče, zapojené do humanitární pomoci během tohoto konfliktu. Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám dále v článcích 61-67 vyzývá k ochraně osob, které bojují s požáry a poskytují lékařskou péči. Apelujeme na všechny ozbrojené stoupence, aby tuto úmluvu dodržovali.

Výkonný výbor podpoří každý národní výbor, komisi nebo pracovní skupinu, která se také rozhodne ze svých akcí vyloučit ruské a běloruské členy CTIF a přerušit s nimi pracovní vztahy. CTIF doporučuje svým členům, aby se až do odvolání neúčastnili žádných online ani osobních schůzek se členy Ruské federace a Běloruska.

*Dodatkový protokol k Ženevským úmluvám z 12. srpna 1949 o ochraně obětí mezinárodních ozbrojených konfliktů (Protokol I), 8. června 1977.


VÝKONNÝ VÝBOR CTIF

 

www.ctif.org | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.