Od začátku ruského útoku na Ukrajinu proudí do České republiky mnoho uprchlíků, zejména matky s dětmi, aby zde našli úkryt před válkou ve své zemi. Na pomoc s jejich zajištěním vznikla po celé zemi tzv. Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině (KACPU). To nejvytíženější z nich se nachází v pražském Kongresovém centru. S jeho provozem a s dopravou utečenců do místa jejich ubytování pomáhají desítky dobrovolných hasičů.

Mezi těmito dobrovolníky je i Tomáš Benčat z SDH Praha – Třebonice. “Vozíme imigranty do jednotlivých zařízení, nebo rozvážíme nějakou potřebnou pomoc nebo třeba jídlo. Sloužíme 24hodinové směny, od 7:00 do 7:00. Nikdy se nedá určit přesné ukončení naší činnosti. Já osobně jsem zatím jel třeba do Bělé pod Bezdězem, Jihlavy nebo do Hradce Králové,” říká ke své téměř každodenní činnosti.

Na pomoci se kromě Tomáše Benčata podílí mnoho dalších. “Na transportu utečenců se tu každý den střídá alespoň 7 jednotek (každá slouží 24 hodin) z celé Prahy, které toto vykonávají nad rámec své běžné výjezdové činnosti, kterou však stále zajišťují. Zároveň jsou v základních družstvech 1+3 povoláváni na Hlavní nádraží, kde pomáhají uprchlíkům z evakuačních vlaků v tamní čekárně a následně je posílají sem. Zde funguje velmi dobrá spolupráce s jednotkou HZS Správy železnic. Jednotky zároveň pomáhají střežit přes noc jednotlivá asistenční stanoviště po celé Praze” říká starosta Městského sdružení hasičů hl. m. Prahy Martin Wagner.

S pomocí však nezůstávají pozadu ani samotní členové sborů dobrovolných hasičů: “Členové sborů dobrovolných hasičů jsou tu na jakoukoliv práci, ať už je to pomoc s vykládkou humanitární pomoci či stravy, pomoc s registrací a usměrňováním uprchlíků nebo s vydáváním jídla a s organizací kolem kongresového centra. Snažíme se tady v průběhu dne vystřídat 25 až 30 dobrovolníků z řad členů sborů dobrovolných hasičů. Pomohlo nám i středočeské krajské sdružení hasičů, které nám pomáhá hledat dobrovolníky a posilovat stavy. Musím ocenit výbornou spolupráci mezi Městským sdružením hasičů hlavního města Prahy a HZS hl. m. Prahy” říká k jejich činnosti náměstkyně starosty MSH Praha Martina Hartmannová.

Všem těmto dobrovolníkům děkujeme za jejich nasazení a ochotu pomoci zdarma na úkor svého času a rodin. A velmi nás těší, že členové JSDH i dobrovolníci z řad sborů dobrovolných hasičů stejně jako příslušníci Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, Policie České republiky, zaměstnanci HZS Správy železnic a mnoho dalších, odvádějí skvělou práci jako jeden tým.

Jan Koutek (SH ČMS)

FOTOGALERIE - ke zhlédnutí