Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Odborná rada prevence a ochrany obyvatelstva Ústí nad Orlicí uspořádala 19. března 2022 v pevnostním opevnění Hůrka v Králíkách pro členy Sboru dobrovolných hasičů našeho Okresního sdružení odborné školení „Orientace v neznámém prostoru za snížené viditelnosti“.

Pro velký zájem z listopadového setkání na Hůrce v Králíkách se konalo tuto březnovou sobotu opět odborné školení pod vedením lektora, příslušníka HZS Pardubického kraje, Davida Hynka. Celkem se vystřídalo 32 členů ze sborů dobrovolných hasičů, a to z Ústí nad Orlicí, Černovíru, Bystřeci, Výprachtic, Verměřovic, Mistrovic, Žamberku a z Červené Vody.

Jako podzimní soustředění bylo zaměřeno na pohyb a prohledávání neznámého prostoru, při kterém si všichni v praxi zopakovali, jak se v takovýchto prostorech pohybuje a vyhledávají se osoby. Účastníci měli vše ztížené tím, že hledí masky měli přelepeno páskou, čímž se simuloval zakouřený prostor. Nad veškerými povely, pohyby, rozhodováním a jednáním dohlížel David Hynek, společně s asistentem Jaroslavem Skalickým, členem odborné rady prevence a ochrany obyvatelstva. Jako figurant, hledaná osoba, se nabídla Michaela Skalická, členka SDH Výprachtice. Skupina si po hodinovém školení vyslechla vyhodnocení toho, co provedla dobře a kde byly nedostatky. Odměnou pro všechny bylo drobné občerstvení v podobě horkého čaje a bagety.

Poděkování patří celé odborné radě prevence a ochraně obyvatelstva, zástupci pevnostního opevnění Hůrka v Králíkách Marku Hynkovi, lektoru Davidu Hynkovi a všem účastníkům školení.

Za SH ČMS ÚO ORP a OO Ústí nad Orlicí 

Milan Kacálek

Foto na: https://oshuo.rajce.idnes.cz/

Květa Bogapovová, Milan Kacálek, Jaroslav Skalický