Muzeum historické hasičské techniky v Chrastavě je chloubou Libereckého kraje a díky své velikosti i unikátem v Česku. Za jeho vznikem v objektu bývalé panské sýpky z 2. poloviny 18. století stojí nadšenci místního sboru dobrovolných hasičů. Otevřeno je od roku 1997, sbírka se neustále rozšiřuje a zvyšuje počet exponátů. V současnosti tu můžete vidět jednu z největších expozic tohoto druhu u nás.
Jedinečná sbírka z období 18. – 20. století nabízí hasičské náčiní všeho druhu, od malých přenosných vodních čerpadel po velké ruční či parní stříkačky. Ty tvoří základ expozice a zaujímají největší část rozlehlého objektu bývalého hospodářského stavení. V současnosti se tu nachází zhruba šest desítek převážně koněspřežných ručních nebo motorových stříkaček. Nejstarší z nich je z roku 1778. Jde o stříkačku s ruční otočnou proudnicí s dosahem 50 metrů, do které se doplňovala voda ještě vědry. Většina exponátů prošla důkladnou renovací a můžete je vidět v podobě, v jaké je hasiči ve své době používali.
 
Uniformy i sbírka písemností
Neméně zajímavé jsou však i další exponáty ze vzdálené i nedávné historie, pomocí nichž bylo zachráněno množství životů a majetku. Jsou to hasební pomůcky a potřeby, hasičské uniformy, medaile, odznaky i diplomy. Unikátem je požární kanón, kterým se vyhlašoval poplach. Najdete zde i bohatou sbírku hasičských písemností a fotodokumentace. Muzeum hasičské techniky potěší nejen děti pro pestrost a atraktivitu exponátů, ale i dospělé, kteří ocení dovednost a um našich předků při konstruování těchto občas tolik potřebných zařízení. Muzeum ukrývá i řadu dalších zajímavostí. Jednou z nich je například hasičská přilba, kterou muzeu daroval záchranář Thomas Coleman z New Yorku. Ten se 11. září 2001 podílel na záchraně lidských životů při pádu dvou věží Světového obchodního centra (World Trade Center) na Manhattanu.
 
Základní informace
Muzeum najdete nedaleko náměstí v Chrastavě. Otevřeno je od května do září o víkendech od 10 do 16 hodin. Ve všední dny je možné domluvit si prohlídku v infocentru na tel. čísle 485 143 161. 
zdroj: Blesk, číslo 4, s. 7., 19. 4. 2022.