Ve středu 20. dubna 2022 se v Centru hasičského hnutí v Přibyslavi konalo již třetí jednání Ústřední odborné rady historie a muzejnictví. Jednání zahájil a dále řídil vedoucí rady, doc. Václav Liška. Na programu bylo v prvé řadě zhodnocení dosud splněných úkolů, mezi které můžeme zařadit např. publikace „Ohňový patent“ či „Filatelie pro mladé hasiče“. V současné době probíhá příprava další publikační činnosti, kdy se milovníci historie mohou těšit na vydání brožur o parních stříkačkách na pohlednicích či o digitalizaci (nejen) historických dokumentů. 

Stěžejním bodem bylo podání informace o průběhu příprav Litoměřických slavností, v jejichž rámci se ve čtvrtek 9. června 2022 bude konat historicky první setkání ředitelů hasičských muzeí. Na těchto slavnostech také proběhne slavnostní křest nové knihy o světových požárech od hasičského historika Josefa Nitry, jenž je rovněž členem ÚORHiM.

Za další stěžejní bod lze nepochybně považovat vyhlášení soutěže Kronikář 2023, která bude navazovat na před několika lety přerušenou soutěž hasičských kronikářů. Pro nový ročník byla stanovena zajímavá témata ve třech kategoriích, kdy si zájemci o účast v soutěži budou moci vybrat buď z téma týkajícího se hasičské dokumentační fotografie či hasičů v odboji za druhé světové války nebo realizace pořízení hasičského historického praporu. Členové Ústřední odborné rady historie a muzejnictví pevně věří, že se podaří navázat na původní tradici tohoto soutěžního projektu a všichni se těší na zaslané práce. 

Dále bylo zhodnoceno 1. setkání hasičských historiků a kronikářů, které se konalo v polovině ledna na zámku Řitka (okres Praha-západ). Přítomní členové rady se shodli, že se jednalo zajímavý projekt, na nějž v současné době mají zájem navázat další dva pořadatelské subjekty napříč ČR. 

V závěru jednání poděkoval jménem všech členů rady její vedoucí, doc. Václav Liška, panu Jiřímu Pátkovi, jenž končí ve funkci ředitele Centra hasičského hnutí. Pan Pátek věnoval dlouhé roky práci v oblasti nejen hasičské historie, za což mu patří velké poděkování nás všech. Pomyslné ředitelské křeslo bude od 1. května t. r předáno nové paní ředitelce CHH. Členové Ústřední odborné rady historie a muzejnictví pevně věří, že spolupráce s novým vedením CHH bude neméně přínosná, jako tomu bylo doposud. 

Děkujeme tedy ještě jednou za veškerou odvedenou práci panu Pátkovi a přejeme hodně štěstí a úspěchů nové paní ředitelce.

Těšíme se na spolupráci. 

Za ÚORHiM: Petra Myslínová Cejpková