Po dvouleté pauze zapříčiněné pandémií Covid 19 se sešli dobrovolní hasiči z Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, aby v křtinském barokním chrámu Jména Panny Marie společně oslavili svátek svého patrona sv. Floriána. Bylo to první přerušení tradice od roku 2002, kdy uvedl v život myšlenku místního duchovního správce R.D. Tomáše Prnky tehdejší starosta obce Kanice Vladimír Kalivoda, který v organizačním výboru působí dodnes.

Již 19. pouť začala tradičním slavnostním průvodem od koupaliště ke kostelu za vedení roztleskávaček Pompons z Tanečního klubu Mirka z Brna-Obřan, Kanické koněspřežní stříkačky tažené koňmi z Viničných Šumic a dechové hudby Sivické kapely následovaná více jak 250-ti hasiči v historických a vycházkových stejnokrojích ze třiceti SDH a jejich příznivců, včetně zástupců hasičských sborů ze Slovenska a z Dolního Rakouska. Je to největší setkání hasičů na jižní Moravě. Zaslouženě má statut krajské pouti Jihomoravského kra­je a konala se pod záštitou hejtmana Mgr. Jana Grolicha. Závěr průvodu tvořilo více jak 40 hasičských vozidel. Za doprovodu zvonů vstoupila četa praporečníků do chrámu, kde byla sloužena mše za živé a zemřelé hasiče. Hlavním celebrantem byl R.D. Pavel Rostislav Novotný, duchovní služba pro hasiče v rámci brněnské diecéze, s přisluhujícím jáhnem Bořivojem Sekaninou. Po bohoslužbě na náměstí následoval program s ukázkami zásahů historické i moderní hasičské techniky.

Nejprve proběhlo požehnání nového praporu dobrovolných hasičů z SDH Vilémovice, dále pak požehnání techniky a to CAS 30 Tatra 815 SDH Březina-2 r.v. 2019, DA Fiat Ducato SDH Křtiny r.v. 2020 a DA společně s koněspřežní stříkačkou rv. 1895, motorizována 1925 SDH Vilemovice v Moravském krasu, jejímž výrobcem byla v roce 1895 firma R.A.Smekal. Následovaly zdravice hostí, mj. z FF Spillern a DHZ Kremnica. Pro četné diváky byly připravené ukázky zásahu na hořící domeček za pomoci kanické historické 130 let staré koněspřežní kombinované stříkačky od výrobce R. A. Smekal, která byla pořízena 31. 8. 1892 za 1020 zlatých. V roce 1924 byl od stejného výrobce přistavěn motor MARS, který nahrazuje namáhavé ruční pumpování. Motor MARS je benzínový čtyřtaktní dvouválec s magneto zapalováním. Vodu lze nasávat z vedle stojící nádrže, nebo se voda putnách nalévá do nádrže stříkačky. V zásahu byla stříkačka v Kanicích do roku 1954. V roce 1997 byla provedena její rekonstrukce a nyní je stále provozuschopná. 

Své umění ve štafetě dvojic předvedli mladí hasiči z SDH Březina a Bukovina. Vítězné družstvo SDH Březina obdrželo veliký pohár a ti druzí z SDH Bukovina alespoň malý pohárek. Na závěr diváci shlédli vyproštění zraněných osob z havarovaného automobilu v podání JSDH Babice nad Svitavou pod vedením Petra Kheila. O pitný režim vč. naplnění žaludků účastníků pouti se mimo místních restaurací starali hasiči z SDH Bukovina a Habrůvka se svým gulášem z polní kuchyně či masem z grilu. Cigárka z udírny u restaurace U Farlíků, ve které bylo hlavní zázemí hladových a žíznivých účastníků pouti, chutnala výborně. Ve spolkovém domě byla připravená výstava hasičských artefaktů Pavola Herdy z SDH Benešov. Pro děti byl připraven stánek s Hasíkem z Blanska a děti si zde vyzkoušely hasičské dovednosti. První pomoc zajišťovali hasiči z SDH Babice nad Svitavou, ale letos neměli téměř žádnou práci, mimo jedno drobné ošetření. Odpolední program ukončila unikátní zvonohra s 33 zvony, největší v Evropě a pozvání na již 20. hasičskou pouť, opět v tradičním termínu poslední dubnovou neděli, tedy 30. 4. 2023. V té chvíli přestal sv. Florián držet nad slavností ochrannou ruku a spustil se hustý déšť a nezvykle i zabouřilo. Organizaci celé slavnosti zajišťovali Farnost Křtiny, Městys Křtiny, SDH Křtiny, SDH Kanice, SDH Bukovina, SDH Habrůvka a SDH Babice n/Svit. 

Poděkování patří všem organizátorům této slavnosti.

Vladimír Kalivoda, David Dvořáček

FOTOGALERIE KE STAŽENÍ