S velkou lítostí vám oznamujeme, že v sobotu 30. 4. 2022 zemřel JAROSLAV MENCL, který měl 4. května a zámku v Přibyslavi převzít titul Zasloužilý hasič. Pan J. Mencl byl členem v SDH Hodkovice nad Mohelkou od roku 1967. Od roku 1995 až 2020 byl starostou tohoto sboru. Celý svůj život pracoval s mládeží.

Začal cvičit jako mladý požárník v roce 1956 nejprve jako mladší žák pak přešel ke starším žákům a skončil svá žákovská léta jako dorostenec. V roce 1967 se stal řadovým členem Svazu požární ochrany základní organizace v Hodkovicích nad Mohelkou a byl členem výjezdového družstva a stále se věnoval soutěžím a pomáhal práci s mládeží jako pomocný vedoucí. Od roku 1978 se začal věnovat výcviku mladých hasíčů naplno jako odpovědný vedoucí.Věnoval se nejprve mladším žákům pak starším a nakonec dorostu, s kolektivem mladých hasičů, který vycvičil od mladších hasičů až do dorostu se dostal až na mistrovství republiky kde se umístili na druhém místě.Všechen svůj volný čas jako člen výboru ZO se věnoval činnosti ve sboru a se sborem prožíval všechno dobré i zlé.

S mladými hasiči pracoval naplno až do roku 1995 kdy byl zvolen starostou sboru dobrovolných hasičů v Hodkovicích nad Mohelkou.Tuto funkci vykonával s plným nasazením pro sbor až do roku 2020 kdy odešel ze zdravotních důvodů do zaslouženého hasičského důchodu. Za jeho dlouholetou obětavou práci s mládeží a záslužnou činnost ve vedení hasičského sboru mu bylo uděleno spoustu ocenění. Bylo mu uděleno za záslužnou práci pro společnost ve městě Čestné uznání Města Hodkovic nad Mohelkou, Města Turnova a obce Paceřice. Po linii svazu hasičů mu bylo uděleno čestné uznání základní organizace Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska v Hodkovicích nad Mohelkou,okresního sdružení hasičů v Liberci, krajského sdružení hasičů v Ústí nad Labem a Ústředního výboru hasičů v Praze.

Byla mu též udělena medaile Za příkladnou práci, medaile Za zásluhy, medaile Za mimořádné zásluhy, medaile sv. Floriána a medaile za Věrnost, kterou už dostal pětkrát protože se aktivně věnuje práci s hasiči už celých padesát let. Jako poděkování za jeho celoživotní práci ve prospěch hasičů v Hodkovicích nad Mohelkou a celého SH ČMS a zároveň u příležitosti výročí 155 let založení dobrovolného hasičského sboru v Hodkovicích nad Mohelkou se Výbor základní organizace sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska se na své schůzi dne 17. 2. 2020 rozhodl navrhnout pana Mencla Jaroslava za jeho celoživotní obětavou a nezištnou práci ve prospěch SHČMS na udělení titulu Zasloužilý hasič.

Rodině a přátelům vyjadřujeme upřímnnou soustrast.

Za OSH Liberec

Renata ŠImíková a SDH Hodkovice nad Mohelkou