Ve čtvrtek 5. května převzal mladý hasič DOMINIK SVOBODA prestižní ocenění Zlatý záchranářský kříž z rukou prezidenta České republiky. Ocenění obdržel za záchranu života, kdy na počátku roku 2021 vytáhl mladou ženu propadlou ledem do Novorolského rybníka. Dominika na toto vyznamenání nominovalo SH ČMS a my jsme velmi rádi, že máme mezi našimi členy takové statečné mladé hasiče.
 
zdroj: facebook Dominika Svobody
 
DOMINIK SVOBODA (*26. 9. 2003)

Od roku 2011 je členem SDH Nová Role jako mladý hasič. Studuje střední průmyslovou školu v Ostrově. Je velice aktivním sportovcem a reprezentuje sbor na pohárových i na postupových soutěžích včetně MČR. Jeho dalším koníčkem je atletika, ve které také dosahuje výborných výsledků.

18. 1. 2021 se Dominik s kamarády vydal zahrát hokej na novorolský rybník. Když už se chystali k odchodu, z dálky uslyšeli křik lidí o pomoc. Nejprve nevěděli, o co se jedná, ale rozeběhli se ke křičícímu hloučku. Na místě zjistili, že se kus od břehu propadla tenkým ledem do vody asi třináctiletá Kamila H. Pan Viceník s rodinou šli bezprostředně kolem. Snažil se pro slečnu dojít, ale led pod jeho vahou začal okamžitě praskat, a tak se vydal uříznout dlouhou větev. Paní Viceníková mezitím volala na tísňovou linku 150 a oznamovala událost. Dominik neváhal a zkusil se po ledě k tonoucí dívce přiblížit. Jeho váhu led unesl, ale když se blížil k místu propadnutí, led začal praskat i pod ním. Proto Dominik dále pokračoval plazením po břiše. Dívka se mezitím částečně dostala na led, ale vlivem promrznutí nebyla schopna dalšího pohybu. Pod Dominikem začal praskat led, i když ležel na břiše, a tak se snažil co nejvíce natáhnout a podat dívce hokejku. Kamile se hokejku po několika neúspěšných pokusech povedlo zachytit a udržet se jí a Dominik jí tak mohl přitáhnout na pevnější led a následně   dovést ke břehu. Tam jí společně sundali mokré oblečení a Dominik jí půjčil svou mikinu. Dominik ještě odběhl do blízké klubovny novorolských fotbalistů, aby odvedli promrzlé děvče do tepla, ale tam nikdo nebyl. Viceníkovi tedy odvedli dívku k sobě domů, protože bydleli nedaleko, poskytli jí tepelný komfort a poté kontaktovali dívčiny rodiče.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS