Svátek městské architektury, festival Open House Praha, se letos uskuteční od 16. do 22. května 2022. Osmý ročník festivalu zpřístupní o víkendu veřejnosti zdarma 101 budov a prostorů na celém území hlavního města. Program festivalu je určen pro širokou veřejnost a organizátoři v rámci doprovodného programu chystají řadu prohlídek pro rodiny s dětmi, osoby se zdravotním postižením či cizince dlouhodobě žijící v Praze. 

Jako každý rok organizátoři chystají o festivalovém víkendu 21. a 22. května 2022 speciálně upravené prohlídky s hravými Listy pro malé architekty, které dětem přibližují architektonické pojmy a témata zábavnou formou. Prohlídky jsou doporučené dětem od 5 let a není nutné se na ně dopředu registrovat. „Nabízíme dětem možnost projít si vybrané budovy vlastním tempem a společně s naším průvodcem si poznatky zaznamenávat do Listů pro malé architekty. Děti v nich najdou otázky a zábavné úkoly týkající se historie, architektury i funkce budovy,“ říká Klára Veselá, koordinátorka dobrovolníků a metodička dětských pracovních listů. 

Program letošního festivalu připomene mimo jiné 160. výročí založení Sokola (Tělocvičné jednoty pražské), a tak se bude nahlédnout do několika sokoloven. V rámci prohlídek první pražské sokolovny na Novém Městě (sobota od 14 hodin a neděle od 16 hodin) se děti podívají do historických sálů pojmenovaných po zakladatelích Sokola – Miroslavu Tyršovi a Jindřichu Fugnerovi. Dozví se také více o sokolské historii a samotné budově, kterou navrhl český architekt Vojtěch Ignác Ullmann, jehož výročí narození si festival letos také připomíná. 

V neděli od 15 hodin dostanou rodiče s dětmi příležitost navštívit i impozantní Palác ARA z 30. let 20. století na rohu Perlové ulice, kde se skrývají moderní interiéry coworkingového prostoru HubHub. Malí i velcí návštěvníci budou nejen moct zkoumat přilehlé okolí domu pohledem z obrovských oken s ohýbaným sklem, ale také se kochat nádhernými výhledy na Prahu ze dvou teras. 

Otevřeny budou i dva unikátní rodinné domy – v sobotu od 13 hodin Trmalova vila ve Strašnicích a v neděli od 14 hodin Štencův dům na Starém Městě. Trmalova vila od architekta Jana Kotěry své návštěvníky překvapuje svou malebností. Dům obklopený zahradou se ukrývá v klidné vilové čtvrti a působí spíše dojmem venkovského sídla. Prohlídka dětem přiblíží, jak architekt pracoval s folklorními a lidovými motivy. Dům pro nakladatele Jana Štence je neobvyklý tím, že se tu nacházely jako byty pro rodinu, tak grafický závod, pracovna a sídlo firmy. 

Prohlídky pro děti se budou konat také v Národní technické knihovně (sobota od 15 hodin) v areálu kampusu v Dejvicích nebo v obchodním domě Quadrio (sobota od 16 hodin), kde prohlídka nevynechá ani fascinující sochu Davida Černého či příjemnou střešní terasu. 

Prohlídky pro děti se konají o víkendu 21. a 22. května 2022 v 6 otevřených budovách:

  • Národní technická knihovna – so 15 hod., 
  • Novoměstská sokolovna – so 14 hod., ne 16 hod., 
  • Palác ARA – ne 15 hod.,
  • Quadrio – so 16 hod., 
  • Štencův dům – ne 14 hod., 
  • Trmalova vila – so 13 hod.

I letos bude připravená otevřená Lego dílna a dílnička s Duplo kostkami. Lego dílna bude otevřena po celý festivalový víkend od 10 do 18 hodin v prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská ve spolupráci s Czech RepuBRICK a vstup do dílny bude zdarma. 

Další doprovodné programy organizované přímo v jednotlivých budovách naleznete na: https://www.openhousepraha.cz/festival-2022/program-pro-deti/

Kontakt pro média

Michaela Pánková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., 724 213 136

foto: Jan Mizler