Naše 3. letošní společné cestování  ZH okresu Louny vedlo do města Bílina za léčivými prameny, které dává náš lázeňský trojúhelník západních Čech, do kterého patří i stáčírna Bílinské a Zaječické vody pro léčebné účely.

Dne 18.8.2022 jsme se sešli na PS HZS Louny v počtu 8 osob a 2 hosté. Ostatní ZH se nemohli účastnit pro plnění rodinných záležitostí nebo ze zdravotních důvodů.

Cesta minibusem proběhla v naprostém pořádku a vystoupili jsme  před Bílinskou stáčírnou kyselky, kde se nás ujal náš průvodce a mluvčí firmy pan Bašta, velice hovorná a znalá osoba. Provedl nás nejprve parkem po okolí a seznámil nás dosti podrobně o historii zdejšího kraje a vzniku pramenů, jejich využívání v lékařství a lázeňství v celé Evropě. Na závěr jsme si prohlédli budovu pro účely inhalování, kde se též nacházel již nefunkční základní pramen čerpaný cca z 200 metrové hloubky. Na závěr jsme si prošli zásobárnou s 5 velkými tanky na uskladnění a novou stáčírnu do PET lahví. Kyselka se stáčí podle druhu příměsí s různými chutěmi, či druhem bylin a stočené láhve se paletují k expedici zákazníkům. Dostali jsme každý po kelímku ochutnat vzorek kyselky, musím říci, že je velice chutná a příjemně se pije. Nesmí jí být ovšem moc, jen pro léčebné účinky této kyselky! 

Po rozsáhlé pěší prohlídce závodu jsme se přemístili do nedaleké restaurace, kde nám byl podán velice chutný oběd a dobře chlazené pivo dle vlastního výběru. Při té příležitosti došlo i družnému pohovoru, jak o kyselce a jejího využití, tak si hasiči pohovořili i o běžných záležitostech vlastního života. Došlo i na profesní problémy, jako je České Švýcarsko, a hlavně ještě o stálém požáru ve Hřensku. Před odchodem si vzal slovo starosta SDH okresu Louny Jarda Kosina a seznámil nás s dalším programem. Na závěr nás všechny srdečně pozval koncem září na další  jednání aktivu zasloužilých hasičů, a to k němu do obce Domoušice na soutěž mládeže. Zmínil se, že velmi stojí o naší aktivní účast při soutěži a v podvečer posezení s přáteli, před závěrem soutěžní sezony.

Po rozhovorech a občerstvení jsme společně nasedli do minibusu a vyrazili se podívat na krajinu kolem uhelného dolu Bílina, a.s., za obec Braňany, odkud byl krásný výhled k elektrárně Ledvice až k městu Duchcov. Ten pohled vyvolává pocit méněcennosti člověka, pocit marnosti a neutěšené devastaci přírody. Zklíčeni jsme se všichni vrátili k minibusu, smutní, žízniví a unavení ze sluníčka, jež dávalo plných 35 stupňů. Nebýt tam ovšem našeho spolehlivého řidiče pana Hence, který odkryl uložené zásoby Bílinské čisté minerálky, dobře chlazené, a tak nám na závěr spravil všem nejen náladu, ale i ukojil naši velkou žízeň! 

Opět jsme obsadili mikrobus s funkční klimatizací a vydali se spokojeni k domovu. Ještě jsme si slíbili, že se sejdeme v těch Domoušicích a přepočítáme se!?  Kolik nás to přežilo bez následků a jak se dlouho zotavoval po návštěvě Bílinské kyselky.

vedoucí aktivu ZH okresu Louny

Václav Hančar