Dne 15. září 2022 od 9:00 hod. na požární stanici HZS Louny se uskutečnilo společné jednání zasloužilých hasičů Ústeckého a Středočeského kraje v počtu 44 osob. Po přejetí autobusem do Dobroměřic bylo podáno všem malé občerstvení a museli jsme počkat na příjezd několika pozvaných, které zdržela dopravní nehoda na rozestavěné dálnici č. 7 nedaleko Panenského Týnce. Pro všechny byl připraven mimo jednání též slušný program. Exkurze na nové požární stanici HZS Ústeckého kraje Bítozeves, kde nás vřele přivítal a zároveň provedl velitel stanice npor. Jan Gallo. Tímto bych mu rád poděkoval za to, že se nám věnoval. Zhlédli jsme jak technické vybavení, tak zázemí sloužící příslušníkům. Na závěr jsme pořídili společnou fotografii do kroniky.

Po fotografování jsme opěr nastoupili do autobusu a vydali se směrem na nedaleký rokokový zámek Stekník. Tam jsme po rozdělení se do dvou skupin absolvovali hodinovou prohlídku vnitřních prostor zámku s doprovodem paní průvodkyně, která nás slovem provedla historii zámku a seznámila s rody šlechticů, jež na něm pobývaly. Jejich potomci dodnes žijí ve Švýcarsku. Z důvodu nepřízně počasí jsme nenavštívili přilehlé Italské zahrady, které jsou opravdu skvostem. Ale stejně již nic nekvetlo, podzim tamní květeně prostě nesvědčí. Doporučuji tyto zahrady navštívit na jaře, to je neskutečná nádhera. Po prohlídce zámku jsme se odebrali na náves k našemu autobusu. Čekalo nás ovšem nemilé překvapení. Jeden z místních zaměstnanců obce sekal strunovou sekačkou poblíž parkoviště a osobnímu vozu, stojícímu vedle nás, a našemu autobusu, odlétajícími kameny rozbil u auta boční okno dveří, a na našem busu skleněné přední vstupní dveře. Ihned jsme povolali náhradní autobus z HZS Louny a všechny ZH jsme odvezli na připravený oběd. Na řešení této události jsme požádali příslušníky PČR Žatec a nechali si sepsat protokol o škodě, a po půl hodince jsme též odjeli na připravený oběd v restauraci ,,Na Rozcestí“ v Dobroměřicích.

Po skvělé svíčkové zahájil diskusi starosta KSH ČMS Ústeckého kraje Jiří Henc a slovem nás provedl jak veškerou činností KSH, tak všemi sedmi okresy našeho kraje a vypíchl jen tu nejdůležitější z činnosti. Po něm si vzal slovo starosta KSH ČMS Středočeského kraje bratr Oldřich Lacina a poděkoval za naše pozvání k nám do Ústeckého kraje. Jeho řeč se též nesla v duchu činnosti díla středočeských hasičů a vlastních zkušeností práce s nimi. Předal p. Jiřímu Hencovi a Václavu Hančarovi pamětní plaketu na toto naše společné setkání, velice pěknou! A hned máme námět na dárek, až pojedeme k nim. Po starostech vystoupili oba vedoucí ZH Josef Páv a Václav Hančar, seznámili přítomné s činností a životem ZH ve svých krajích a upozornili na jisté rozdíly ve spolkové činnosti obou krajů. Vzájemně poděkovali za chvalitebnou účast na jednání, poukázali na vzájemné problémy získávat nové členy do našich řad zasloužilých hasičů.

Všichni jsme se srdečně rozloučili a došlo i na pozvání do Středních Čech na návštěvu a podobné setkání v roce 2023. Věříme že se v Ústeckém kraji všem velice líbilo.

Vedoucí ZH Ústeckého kraje

Václav Hančar