Na plánované setkání do Kladrub se zástupci Vedení SH ČMS vydali ve čtvrtek 22. září, kde je kromě členů výkonného výboru a zástupců okresů přivítal rovněž starosta KSH Plzeňského kraje Josef Černý. Jednání začala v přátelské atmosféře. „Jsem velmi ráda, že jsme mohli přijet k vám, je velmi přínosné přijíždět k vám od regionů a vyslechnout si informace přímo do vás, vnímáme tuto skutečnost velmi pozitivně a děkujeme za pozvání,“ sdělila přítomným v úvodu starostka sdružení Monika Němečková.

O činnosti kraje a jeho aktivitách začal hovořit jako první hovořit Josef Černý. Informoval přítomné, že byla až nyní podepsána dotace s Plzeňským krajem, zdůraznil ale, že letošní rok je nestandardní, v souvislosti s proběhlou pandemií a s válkou na Ukrajině. Obě tyto skutečnosti situaci zcela pochopitelně zkomplikovaly. Sdělil, že dle požadavků kraje musí být dotace čerpány průběžně, nikoliv poslední dva měsíce v roce. Starosta dále sdělil, že dotace je projednána i na příští rok. Dále starosta hovořil o uplynulých soutěžích, které se konaly v plzeňském kraji i o plánech do následujícího roku 2023. Starosta zároveň ocenil výkon SDH Žákava, který na letošním MČR hry Plamen získal třetí místo v celkovém hodnocení a SDH Bystřice nad Úhlavou, které se staly vítězkami na MČR v požárním sportu. Zároveň sdělil, že pro všechny úspěšné reprezentační týmy Plzeňského kraje chystá setkání s hejtmanem Rudolfem Špotákem.

Následně dostali prostor zástupci jednotlivých okresů, aby představili své aktivity, zejména soutěže a další společenské a volnočasové akce. Zástupci se shodli, že je potřeba více motivovat děti a jejich zájem o hasičský sport a požární ochranu vůbec, který se během pandemie u mnohých z nich snížil. Stejně tak je potřeba udržovat aktivity i mezi dospělými a zasloužilými hasiči.  Stejně tak se shodli, že je potřeba začít uvažovat a podniknout potřebné kroky, aby v Plzni vzniklo cvičiště, na kterém by se pořádaly hasičské závody, po vzoru projektu, který byl realizován v Ostravě-Nové Vsi.

Starostka za vedení informovala přítomné o aktuální činnosti a práci Vedení SH ČMS, ujistila přítomné, že vedení dělá všechny potřebné kroky pro zajištění dobrého fungování celého sdružení.   

Po skončení jednání se všichni přítomní přesunuli do společenského sálu, kde probíhalo setkání Aktivu Zasloužilých hasičů Plzeňského kraje. Starostka pozdravila všechny přítomné, poděkovala jim za jejich práci a popřála hodně zdraví jim samotným ale i jejich rodinám a „hasičským kolegům“.

Mgr. Irena Špačková