V pátek 30. září jsme přivítali delegaci slovenských hasičů, abychom dokončili připravovanou smlouvu o spolupráci mezi Okresním sdružení hasičů Rychnov nad Kněžnou a Územní odborem DPO SR Nitra. Čtyřčlenná delegace vedená Mgr. Branislavem Bányim dojela v odpoledních hodinách na místo setkání, což byly Doudleby nad Orlicí, kde bylo zajištěno ubytování. Poděkování patří panu Dujkovi, majiteli zámku Doudleby nad Orlicí, který nezištně poskytl našim přátelům ubytování v apartmánech, které jsou součástí zámeckého areálu.                                                                                          

Večeře a posezení pro hosty bylo připraveno ve zbrojnici místních hasičů, kde se podával guláš s chlebem. K tomu chutnalo čepované pivečko a došlo i na ochutnávku pálenky, kterou naši slovenští přátelé dovezli na košt. Při neformální diskusi a povídání jsme seznámili naše hosty s dalším programem návštěvy a zbyl i čas na harmoniku a nějakou tu českou i slovenskou písničku.            

Druhý den 1. října za pěkného počasí se po snídani přesunula delegace do kanceláře OSH v Rychnově nad Kněžnou, kde v 9 hodin proběhlo podepsání smlouvy o vzájemné spolupráci. Dokument za českou stranu podepsal starosta Okresního sdružení hasičů Rychnov nad Kněžnou Jiří Řeháček a za slovenskou stranu předseda Územního odboru DPO SR Nitra Mgr. Branislav Bányi. Po podpisu smlouvy a předání vzájemných upomínkových darů jsme odjeli na exkurzi do Hasičského záchranného sboru v Rychnově nad Kněžnou.  Po prohlídce celé budovy, techniky, vybavení a výcvikového polygonu pochválili naši slovenští kolegové zázemí profesionálních hasičů a popřáli jim hodně zdaru při jejich práci.

Následoval odjezd do Rokytnice v Orlických horách, kde byl připraven a zajištěn společný oběd a po něm prohlídka nové zbrojnice rokytnických dobrovolných hasičů. I zde ocenili slovenští hasiči techniku, vybavenost a rozsah stanice. Jako další v programu byla dne návštěva kostela v Neratově, kde bohužel v současnosti probíhá rekonstrukce střechy, takže lešení trochu pokazilo možnost shlédnout celou klenbu a prosklenou střechu v plné kráse. Připravený program už za deště se pomalu naplnil a večeře na Masarykově chatě ho zakončila. Následoval odjezd na ubytování.

Nedělní dopoledne po snídani nabídl majitel zámku pan Petr Dujka soukromou prohlídku zámeckých komnat, čehož se ujal osobně. Po zajímavé prohlídce přišla chvíle rozloučení, popřání šťastné cesty a budeme se těšit na další setkání a spolupráci.

Jan Hartman

Výkonný výbor OSH