Ve dnech 12.-14.10. 2022 se v Přibyslavi setkali nadšenci pro hasičskou historii z mnoha zemí, jako Česká republika, Francie, Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Slovinsko atd., na pravidelném zasedání pracovní skupiny pro historii hasičstva a ochrany před požáry při CTIF. Pro účastníky byl i tento rok připravený bohatý program. 

Oficiálnímu otevření předcházelo zasedání komise pro historii při CTIF, které vedl její předseda Gerald Schimpf z Rakouska. Hlavním bodem zasedání bylo schválení Pravidel pro certifikaci hasičských muzeí a sbírek a Formuláře pro certifikaci hasičských muzeí a sbírek, které členové komise s drobnými připomínkami schválili. Dále se probírala otázka statutů vyznamenání CTIF a další.

Oficiální program se začal společným fotografováním účastníků 29. zasedání Mezinárodní pracovní skupiny pro historii hasičstva a ochrany před požáry při CTIF a pokračoval slavnostním položením květin k pomníku jednoho ze zakladatelů moderního československého hasičstva JUDr. Miroslava Řepiského na nádvoří zámku Přibyslav. Účastníci se následně přesunuli do jednacího sálu, kde se uskutečnilo slavnostní otevření zasedání. Zde účastníky srdečně přivítal předseda komise pro historii při CTIF Gerald Schimpf. Následně účastníky zasedání pozdravila a přivítala nová ředitelka CHH Ing. Jana Fialová, MBA, v prvé řadě čestného starostu SH ČMS Jana Slámečku, starosty OSH Žďár nad Sázavou Luboše Zemana a OSH Havlíčkův Brod Josefa Stejskala, ředitele HZS Kraje Vysočina ÚO Žďár nad Sázavou plk. Ing. Vladimíra Sobotku a četné delegáty z mnoha zemí Evropy. Další zdravici pronesl vedoucí Ústřední odborné rady historie a muzejnictví SH ČMS Doc. Dr. Ing. Václav Liška. V rámci proslovů se s účastníky rozloučil dnes již bývalý ředitel CHH Jiří Pátek a bývalý archivář Mgr. Stanislav Bárta, PhD., kterého rovněž jeho pracovní povinnosti vedou jinam. Současně byl představený nový archivář CHH Mgr. Petr Švanda. Po proslovech následovalo udělení medailí „Za mezinárodní spolupráci“.

Následující den pokračoval oficiální program mezinárodní konferencí na téma „Parní stroj v hasičství“, která trvala celý den. Účastníci si mohli vyslechnout řadu přednášek na toto téma, v kterých zaznělo množství zajímavých informací o využívání parního stroje v hasičství nejen v Evropě, ale i mimo ni. Z příspěvků bylo vidět, že se tématu historických strojů v hasičstvu věnuje v zahraničí pozornost. Z přednášek, které jednotliví členové zpracovali, vydala Mezinárodní pracovní skupina pro historii hasičstva a ochrany před požáry při CTIF obsáhlý sborník (396 stran), který obdržel každý účastník 29. zasedání. Po přednáškách následovalo oficiální zhodnocení zasedání a byli představeny plány do budoucích let, včetně témat konferencí:

30. zasedání v roce 2023 v Johndorfe (Německo), konference na téma: „Muzea a pamětní místnosti v hasičstvu“;

31. zasedání v roku 2024 v Aténách (Řecko), konference na téma: „Budovy hasičských sborů“; 

32. zasedání v roku 2025 Vorarlberg (Rakousko), konference na téma: „Poplachové a komunikační systémy v hasičských sborech.“ 

Následně měli účastníci setkání možnost si prohlédnout hasičské muzeum. Mimo množství různých exponátů mapujících historii hasičstva na území bývalého Československa si mezi exponáty mohli prohlédnout i parní stříkačku od firmy R. A. SMEKAL z roku 1897, která je součástí expozice. Na poslední den setkání, pátek 14. října, si organizátoři pro účastníky připravili ukázku dvou funkčních parních stříkaček. První stříkačku od firmy R. A. SMEKAL z roku 1908 představili hasiči z SDH Svojanov. Jejich čtyřkolová, koňská, jednopístová stříkačka budila pozornost hlavně unikátním zvukem. Silnější, dvoupístovou stříkačku z roku 1911 od firmy KERNREUTER z Vídně předvedli vídeňští hasiči. Ti předvedli zájemcům celý proces zprovoznění stříkačky od zatopení v kotli až po začátek hašení. Obě stříkačky jsou stále plně funkční a je vidět, že jsou v dobrých rukách, které se o ně příkladně a s láskou starají.

Na závěr setkání ještě organizátoři připravili pro účastníky zasedání exkurzi do pivovaru Bernard v Pelhřimově. Tím oficiální program zasedání skončil a po společné večeři a přátelském posezení v Hotelu Přibyslav se účastníci rozešli do svých domovů.

Mgr. Vladimír Povážan, Mgr. David Dvořáček, DiS.

Foto: David Dvořáček