Prezident Miloš Zeman udělil Medaili za hrdinství in memoriam Janu DvořákoviDobrovolný hasič zahynul v listopadu při požáru roubenky v Novém Boru - Arnultovicích.
„Prezident republiky Miloš Zeman udělil při příležitosti řádového dne 1. ledna 2023 Medaili za hrdinství in memoriam, za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot, Ing. Janu Dvořákovi, který jako dobrovolný hasič zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích při záchraně životů, zdraví a majetku druhých,“ informoval redakci iDNES.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
Devětatřicetiletý hasič sloužil u jednotky sboru dobrovolných hasičů Skalice u České Lípy. Během hašení požáru se na něj zřítila stropní konstrukce. Ostatní zasahující hasiči ho ze sutin vyprostili a okamžitě zahájili resuscitaci, která ale nakonec nebyla úspěšná.
Na tragickou událost tehdy reagoval ministr vnitra Vít Rakušan.
„Upřímně mě mrzí, co se při požáru stalo, a chtěl bych vyjádřit soustrast rodině a všem pozůstalým,“ vyjádřil lítost Rakušan, ke kterému se přidali generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček, krajský ředitel Jan Hadrbolec a i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.
Při požáru zemřel také třiasedmdesátiletý muž, zřejmě majitel roubenky. Jeho tělo nalezli policisté s hasiči při prohledávání domu v prvním patře, bylo zavalené sutinami. Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči.
Prezident může udělovat státní vyznamenání v tzv. řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana je 1. leden 2023 posledním dnem, kdy může vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.
 
 
autor: Vítězslav Bureš