V krásnou jarní středu 3. 5. 2023 při slunečném počasí byly předány tituly Zasloužilý hasič 2 ženám a 27 mužům. Pro titul si budoucí Zasloužilé hasičky a hasiči přijeli z Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského nebo z Moravskoslezského kraje. Z Ústeckého kraje obdržel titul Zasloužilý hasič starosta OSH Most Ing. Ladislav Langmajer. Nejstarším oceněným, který před pár dny oslavil 85. narozeniny je pan Jaroslav Syrový z OSH Ústí nad Orlicí. Zároveň byl udělen jeden titul In memoriam panu Josefu Javornickému z OSH Hodonín. Předávání se tento den ujali vedoucí AZH Josef Netík, předseda Ústřední Kontrolní a revizní rady Ing. Jan Bochňák a čestný náměstek starosty Lubomír Janeba.

Následujícího dne 4. 5. 2023 do sluncem vyhřáté Přibyslavi přijeli předat ocenění starostka SH ČMS Ing. Monika Němečková, náměstek starostky Bc. Richard Dudek a vedoucí AZH Josef Netík. Oceňované stejně jako den předešlý přivítala na zámku Přibyslav v Centru hasičského hnutí ředitelka CHH Ing. Jana Fialová. Titul Zasloužilý hasič byl předán jedné ženě a 26 mužům. Titul Zasloužilý hasič In memoriam byl předán rodině pana Zdeňka Hanky a rodině pana Josefa Volejníka. Pan Josef Kuřátko, který za necelé dva měsíce oslaví 94. narozeniny byl nejstarším oceněným pro tento den a pro titul Zasloužilý hasič si přijel v doprovodu své rodiny až z SDH Žlutice (OSH Karlovy Vary). Slavnostní předávání bylo zakončeno pietním aktem v doprovodu hudby, který se konal na počest padlých popravených a umučených hasičů ve II. světové válce.

Poslední pracovní den 5. 5. 2023 se v zámku Přibyslav oceňovali hrdinové, kteří svým činem zachránili životy druhých. Medaile Za záchranu života, včetně věcného daru, předávali náměstkyně starostky SH ČMS Dana Vilímková, náměstek starostky SH ČMS Josef Bidmon a čestný starosta SH ČMS Jan Slámečka. Medaili Za záchranu života si přijeli převzít členové SDH Teplýšovice z okresu Benešov. Pánové Vojtěch Goby, David Strachota a Martin Strachota svým činem a rychlým jednáním zachránili život pánovi, který byl uvíznutý pod vysokozdvižným vozíkem. Nebýt jejich rychlé pomoci nehoda by měla tragický konec.

Pan Jan Ošlejšek z pardubického SDH Jevíčko svým záchranným činem a klidným jednáním zachránil život své manželce při zástavě srdce (zástava srdce manželky, masáž srdce více jak osm minut).

Pan Václav Kutík přijel z Královéhradeckého kraje z SDH Lejšovka. Medaili Za záchranu života obdržel za rychlé a profesionální jednání při záchraně paní, která při vaření dostala epileptický záchvat a nejen, že upadla do bezvědomí, ale její domov začal hořet. Pan Kutík této ženě zachránil život již dvakrát.

Pan Arťom Surkov přijel až z dalekého SDH Javorník na Jesenicku. Medaili Za záchranu života obdržel za záchranu lidského života, kdy muž dostal akutní infarkt a pan Surkov muže resuscitoval až do příjezdu záchranářů.

Z jihlavského SDH Horní Doubenky obdržel medaili Za záchranu života pan Jiří Vopravil, který svým činem a rychlým jednáním zachránil muže v bezvědomí. Pan Vopravil prováděl nepřímou srdeční masáž až do příjezdu profesionálů.

Z  Jižních Čech, přímo starosta SDH Jílovice pan Martin Stránský zachránil svým činem tonoucí osobu, která se i po vytažení stále nacházela v bezvědomí. Pan Stránský zahájil resuscitaci a tonoucí osoba nabila vědomí ještě před příjezdem RZ.

Jediná oceněná žena, která toho dne obdržela medaili Za záchranu života, je paní Jitka NovákováSDH Sudoměř okres Strakonice, která díky své všímavosti, obětavosti a pohotovému zákroku zachránila život cyklistce. Paní Nováková profesionálně prováděla oživování až do příjezdu profesionálů

Pan Tomáš Havrda a Jiří Zíma přijeli z berounského SDH Zdice, kteří zachránili život svému spoluhráči při přátelském utkání ve fotbalu. Muž upadl do bezvědomí a oba navrhovaní jako proškolení dobrovolní hasiči okamžitě věděli co dělat a zahájili oživování až do příjezdu rychlé záchranné služby.

Tereza Švejdová

vnitroorganizační úsek

SEZNAM ZH 3. 5. 2023

SEZNAM ZH 4. 5. 2023

SEZNAM MZZŽ 5. 5. 2023