Z iniciativy Sboru dobrovolných hasičů ve Velké Bíteši byly v podělí 8. 5. do chodníku u domu čp. 86 na Masarykově náměstí uloženy čtyři tzv. „kameny zmizelých“ za členy poslední židovské rodiny Fuchsových žijících ve městě. Pietního aktu byl přítomen čestný host JUDr. Jáchym Kanárek, předseda brněnské židovské obce, starostka města Ing. Markéta Lavická, zástupci základní školy a spolků - Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska; České obce sokolské; Českého červeného kříže.

Při příležitosti státního svátku Dne vítězství pronesl R.D. Mgr. Bohumil Poláček z ŘK farnosti modlitbu za oběti všech válek a čestná stráž SDH položila věnec k pomníku TGM. Bratr Karel Fuchs byl činný zejména v Sokole a hasičstvu. V roce 1935 byl sekretářem „Sportovního klubu“. V sokolském orchestru hrál na housle. Ve výboru dobrovolného hasičského sboru města Velké Bíteše vykonával funkci náhradníka 1922/3 a jednatele 1924/5. V roce 1934 provedl návrh úpravy karosérie automobilové stříkačky typu R 19 Walter PN. Hasičům nejprve od roku 1926 půjčoval koně a od roku 1929 menším dodávkovým autem zajišťoval přepravu hasičů a motorové stříkačky firmy Hrček a Neugebauer k požárům. Od roku 1938 byl náměstkem automobilové stříkačky Požární služby Civilní protiletecké ochrany. Kateřina Fuchsová byla 21. září 1938 jako samaritánka spolku Československého červeného kříže ve Velké Bíteši začleněna do místní protiletecké ochrany.

Co jsou kameny zmizelých?

Kameny zmizelých (kostky) jsou vsazené do chodníku před domy obětí holokaustu a nacistického režimu, před jejich posledním bydlištěm. Mají nás vést ke krátkému zastavení a zamyšlení.

Foto: Otto Hasoň