Městská část poděkovala „devíti statečným“ za skutky, jež v loňském roce přispěly k větší bezpečnosti v Praze 3. Čestná uznání a dary vybraným osobnostem předal během slavnostního ceremoniálu starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).
Čtyři z devíti oceněných byli vybráni na základě nominací od veřejnosti. Patří k nim dobrovolný hasič a řidič míchacího vozu David Mašek. Ten v říjnu loňského roku pohotově využil vodní zařízení míchačky k uhašení požáru automobilu poblíž nákladového nádraží na Žižkově. Ocenění převzala také Eva Dudová, zakladatelka projektu Přestupní stanice. V žižkovském obchodě s oblečením a knihami poskytovala práci lidem bez domova. Zdejší tým jim také pomáhal s hledáním bydlení nebo léčbou závislostí.
 
Zachránili životy
Symbolického poděkování ze strany městské části se dostalo i Davidu Styborovi, terénnímu sociálnímu pracovníkovi služby Streetwork Beztíže, a to za dlouhodobou pomoc mladým lidem v nepříznivých životních podmínkách. S dětmi z problémového prostředí pracuje také Jaromír Pléha, kurátor mládeže na Úřadě městské části Praha 3 a další z oceněných, které nominovala veřejnost.
Čestné uznání obdrželi rovněž profesionálové z integrovaného záchranného systému. Dušan Koutník z Hasičské záchranné služby hl. m. Prahy vloni v únoru zasahoval při požáru v Jeseniově ulici. Díky pohotové reakci se mu podařilo evakuovat člověka ze silně zakouřeného objektu. Zdravotničtí záchranáři z Prahy 3 Filip Gerla a Petr Růžička pomohli zachránit život ženě, kterou na Koněvově ulici srazil automobil. K oceněným se řadí i policista Lukáš Satur z policejního oddělení na Jarově, jenž svou činností přispívá k poklesu domácího násilí, a městský strážník Pavel Arucidis, jenž na trojce pomáhá zajišťovat větší bezpečnost v ulicích. Zdroj: MČ Praha 3 SLAVNOSTNÍ ceremoniál plný ocenění se odehrál v prostorách radnice Prahy 3.
 
foto: MČ Praha 3
zdroj: Naše Praha Centrum, číslo 7, 12. 5. 2023, s. 4.