Někdejší vynikající hokejista Jiří Holík převzal Čestné občanství města Jihlavy. Oceněny byly i další osobnosti. Cenu města Jihlavy získala Marie Bohuňovská, Cenu Rady města Jihlavy pak převzali Jiří Varhaník, Rostislav Dvořák a Marek Zemín.
Jiřímu Holíkovi náleží čestné občanství za vynikající sportovní výsledky, kterých dosáhl coby bývalý československý hokejový útočník a trenér, a také za rekordní počet odehraných zápasů v rámci československé hokejové reprezentace. Připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů. V roce 1999 byl uveden do Síně slávy mezinárodní hokejové federace a v roce 2016 získal i nejvyšší ocenění kraje.
„Už když jsme byli s bráchou malí kluci, učila nás maminka za všechno děkovat. A já na to pamatuji i teď, proto vám všem děkuji,“ řekl po převzetí Čestného občanství z rukou náměstka primátora Radka Popelky Jiří Holík.
Společně s ním byla oceněna také Marie Bohuňovská. Té zástupci Jihlavy udělili Cenu města Jihlavy za dlouhodobé aktivity v oblasti kultury a vzdělávání. „Založila například Spolek pro navrácení sochy T. G. Masaryka do Jihlavy, iniciovala sbírku na památník 17. listopadu Klíče, přivedla do Jihlavy projekt Příběhy našich sousedů, jako dobrovolník pomáhá jihlavské pobočce Konfederace politických vězňů a Jihlavu také zařadila do projektu Poslední Cesta,“ vyjmenovala její zásluhy Lucie Maxová z jihlavského oddělení vnějších vztahů.
Ceny Rady města Jihlavy se dočkal Jiří Varhaník za dlouholetou vysoce kvalitní propagaci kulturně společenského dění Jihlavy, Rostislavu Dvořákovi za osobní přínos k rozvoji podnikatelského prostředí ve městě a Marku Zemínovi za dlouholetou mimořádnou práci na činnosti a rozvoji Sboru dobrovolných hasičů Bedřichov.
 
Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy
Autor: Dalibor Mašek