V neděli 30. dubna se sešli hasiči a jejich příznivci na tradiční hasičské pouti aby společně oslavili svátek svého patrona sv. Floriána. Zase po roce se sešli dobrovolní hasiči z Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina, aby v křtinském barokním chrámu Jména Panny Marie společně oslavili svátek svého patrona sv. Floriána.

Již 20. pouť začala tradičním slavnostním průvodem od koupaliště ke kostelu za vedení roztleskávaček Pompons z Tanečního klubu Mirka z Brna-Obřan a dechové hudby Sivické kapely ná-sledovaná více jak 250-ti hasiči v historických a vycházkových stejnokrojích ze třicetidvou SDH a jejich příznivců, včetně zástupců hasičských sborů ze Slovenska. Je to největší setkání hasičů na jižní Moravě. Zaslouženě má statut krajské pouti Jihomoravského kraje a konala se pod záštitou hejtmana Mgr. Jana Grolicha. Závěr průvodu tvořilo více jak 40 hasičských vozidel. Za doprovodu zvonů vstoupila četa praporečníků do chrámu, kde byla sloužena mše za živé a zemřelé hasiče. Hlavním celebrantem byl R.D. Pavel Rostislav Novotný, duchovní služba pro hasiče v rámci brněnské diecéze.

Po bohoslužbě následoval na náměstí program s ukázkami zásahů historické i moderní hasičské techniky. Nejprve proběhlo požehnání nového praporu dobrovolných hasičů z SDH Rozseč, dále pak požehnání techniky a to repasované DS-16 z SDH Křtiny r.v. 1957. Následovaly zdravice hostí, kde promluvil např. hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, plk. Ing. Jiří Pelikán, krajský ředitel HZS Jihomoravského kraje, senátorka Ing. Jaromíra Vítková a Považan Vladimír, člen rady historie CTIF a DPO SKz DHZ Kremnica. Pro četné diváky byly připravené ukázky zásahu na hořící domeček za pomoci historické koněspřežní stříkačky od SDH Hostěnice. Své umění předvedli mladí hasiči z SDH Bukovina při stříkání z džberových stříkaček na cíl. Odnesli si na památku pamětní pohár. Na závěr diváci shlédli ukázku spolupráce SDH Rudice + SZS Morava (speleologická zá-chranná služba) Stanice Morava, kdy předvedli jak společně pracují při záchraně osob z podzemí. Je to jediná takováto spolupráce v naší republice. Také na náměstí byl vystaven technický zásahový automobil HZS Blansko, kde si mohli přítomní prohlédnout jeho výbavu s odborným komentářem členů HZS. A na náměstí před kostelem se nacházela výstavka historické techniky.

O pitný režim vč. naplnění žaludků účastníků pouti se mimo místních restaurací starali hasiči z SDH Bukovina se svým gulášem z polní kuchyně či masem z grilu. Cigárka z udírny u restaurace U Farlíků, ve které bylo hlavní zázemí hladových a žíznivých účastníků pouti, chutnala výborně. Pro děti byl připraven stánek s Hasíkem z Blanska a děti si zde vyzkoušely hasičské dovednosti. První pomoc zajišťovali hasiči z SDH Babice nad Svitavou, ale letos neměli téměř žádnou práci. Také byl na ploše u kostela stánek organizace Popálky, kteří pomáhají postiženým popáleninami. Odpolední program ukončila unikátní zvonohra s 33 zvony, největší v Evropě a pozvání na již 21. hasičskou pouť, opět v tradičním termínu poslední dubnovou neděli, tedy 28. 4. 2024. Organizaci celé slavnosti zajišťovali Farnost Křtiny, Městys Křtiny, SDH Křtiny, SDH Bukovina, SDH Habrůvka a SDH Ba-bice n/Svit.

Poděkování patří všem organizátorům této slavnosti.

Matuška Petr

FOTOGALERIE - ke stažení