V sobotu 3. června 2023 byl v Soběšicích u Sušice velký důvod k oslavám a připomenutí minulosti. Místní hasičský sbor si připomínal 130 let od svého založení. Zároveň přesně na den vyšlo i výročí 100 let od odhalení pomníku padlým v 1. světové válce, který byl tehdy vybudován hlavně přičiněním hasičského sboru.

Oslavy připravovalo sdružení ve vzájemné úzké spolupráci s obecním úřadem a záštitu nad nimi převzal hejtman Plzeňského kraje pan Rudolf Špoták, který se i osobně účastnil. Velkou ctí bylo přivítat u nás i řadu dalších významných osobností. Nechyběl emeritní senátor Parlamentu ČR a poradce prezidenta Klause pan Ing. Josef Kalbáč, současný senátor Parlamentu ČR za Strakonicko pan MUDr. Tomáš Fiala, poslanec Parlamentu ČR pan Mgr. Rudolf Salvetr, dále zástupci HZS, plk. Ing. Aleš Bucifal, ředitel ÚO Klatovy a plk. Ing. Milan Raba, ředitel ÚO Prachatice. Vzácná byla návštěva čestného náměstka starostky SH ČMS pana Lubomíra Janeby. OSH Klatovy zastupoval starosta pan Jaroslav Šimáček. Účastnili se zástupci okolních místních samospráv a samozřejmě hasičských sborů.

Slavnostní program začal, za hudebního doprovodu dechového orchestru ZUŠ Vimperk, průvodem obcí k pomníku padlým na návsi. Po položení věnců a státní hymně starosta obce pan Josef Přibyl odhalil na tomto pomníku další desku a to se jmény spoluobčanů, kteří zahynuli během 2. světové války s přáním: „Ať tento pomník slouží jako připomínka naší minulosti a zároveň jako inspirace pro naši budoucnost. Ať nám připomíná, že svoboda a mír nejsou samozřejmostí a že jsme a budeme připraveni hájit a bránit naše hodnoty“.

Následovala pieta a požehnání od duchovního správce naší farnosti pátera Petra Koutského. Starosta sboru pan Pavel Kalčík ve své zprávě seznámil s prací sboru od počátku až do současnosti.

Všichni vzácní hosté pronesli své zdravice, přání a poděkování. Asi každého hasiče vzal za srdce citát Lva Nikolajeviče Tolstého, který závěrem svého projevu pronesl pan senátor Fiala: „Hasič je člověk, který žije na světě dvakrát – pro sebe a pro druhé!“

Dále se přistoupilo k dekorování čestných praporů pamětními stuhami a řada členů sboru převzala vyznamenání. Náš nejstarší člen pan Karel Bečvář a dlouholetý strojník pan František Kolář obdrželi vyznamenání jedno z nejvyšších, a to Řád sv. Floriána, který jim určitě za celoživotní práci právem náleží.

Na závěr oficiální části starosta a velitel našeho sboru převzali s velkou pokorou z rukou pana náměstka Lubomíra Janeby Čestný prapor SH ČMS jako poděkování za dosavadní práci.

Program dále pokračoval již neformální částí při pohoštění a za hudebního doprovodu dechového orchestru. K vidění byla hasičská technika od té nejstarší až po nejmodernější. Na řadu postupně přicházely ukázky práce se starou technikou, kterou okolní sbory vlastní a s láskou a pýchou o ni pečují. Naše děti se také představily se svým požárním útokem na hořící domeček. Zapojili jsme celý kolektiv, včetně nejmenších, a aby byl jejich zásah co nejvíce věrohodný, musely si všechno nářadí přinést ze „zbrojnice“. Jako čerpadlo použily stroj svých pradědečků, legendární PS 8 z roku 1958 a symbolicky tak ukázaly, že budoucnost nesmí zapomínat na minulost.Nechyběly ani ukázky práce a vybavení Policie ČR a lezecké skupiny hasičů z PS Horažďovice. Členové jednotky SDH obce předvedli, jak se zachovat v případě požáru oleje v kuchyni. Zajímavé byly také ukázky RC modelů.

Pohodové a přátelské odpoledne při výborném občerstvení a krásném počasí pomalu končilo a my jsme ještě mohli večer posedět v kulturním domě za hudebního doprovodu skupiny „Kosatky“.

Pevně věříme, že se sváteční den vydařil a všem se u nás líbilo.

Velké poděkování za přípravu a pomoc patří všem zástupcům obce a členům sboru. Ten největší dík ale patří členovi ÚORHS SH ČMS panu Františku Dleskovi, čestnému starostovi našeho sboru, který myšlenku dokázal přenést do skutečnosti.

Výbor SDH Soběšice

FOTOGALERIE - k zobrazení


TOMÁŠ FIALA - senátor za obvod č. 12 napsal:

Hasiči v Soběšicích slaví 130!

Opravdu velkolepé oslavy připravili soběšičtí dobrovolní hasiči. Co jen se toho událo za ta léta sboru ….. velmi sympatické bylo, že setkání bylo na den přesně po sto letech od odhalení pomníku obětem 1. světové války. No, a dneska pan starosta zařídil doplnění – na pomník byla přidána jména místních hrdinů, kteří padli ve válce druhé! Kdo svou minulost nezná, nepoučí se do budoucna…. zvláště dneska……

A Soběšice mají ještě jednoho hrdinu: je jím emeritní starosta SDH pan František Dlesk, jako člověk ze zdravotnictví o něm musím sdělit, že odběr krve v rámci dobrovolného dárcovství absolvoval 405 krát!!!! Velký respekt, pane Františku !