Týden od 19.6.2023 do 25.6.2023 byl pro hasiče z Jevíčka velmi náročný. Vše začalo 22.6.2023 v Jaroměřicích, kde jsme společně s SDH Jaroměřice uspořádali pro děti z družiny ZŠ Jaroměřice projektový den, kde jsme jim předvedli něco z prevence, první pomoci, ukázali dětem, jak hasiči vypadají a čím jsou vybaveni. Kluci z SDH Jaroměřice dětem ukázali techniku a nechali je hasit hořící hrad.

Další den 23.6.2023 jsme pro MŠ a ZŠ Chornice uspořádali projektový den. Tento den nám pomohli zajistit SDH Chornice, SDH Březiny u Poličky, Popálky o.p.s (www.popalky.cz), SDH Březová nad Svitavou. Na 70 dětí se rozdělilo na pět skupin a rozešli se po stanovištích, kde se dozvěděli něco o hasičském autě a jeho výbavě, o tom jak předcházet popáleninám, o požární prevenci, o tom jak hasiči vypadají a co nosí sebou k zásahům a něco o první pomoci, kde si mohli také prohlédnout sanitní vůz a jeho výbavu. Nakonec si děti mohli zařádit v hasičské pěně, kterou jim vytvořili společně SDH Březová nad Svitavou a SDH Chornice.

Dále jsme pokračovali 23.6.2023 již po páté školili v Březové nad Svitavou první pomoc. Pro některé jsme si zopakovali resuscitaci s AED a dušení cizím tělesem, pro některé to bylo nové a pro všechny jsme přidali ošetření krvácení a základy obvazování a fixace. 

Dne 24.6.2023 jsme se zúčastnili oslav 140-ti let založení SDH Kunčina s historickou i novodobou technikou. Dále jsme 24.6.2023 pomohli s SDH Březiny u Poličky po zdravotnické stránce zajistit okresní kolo v požárním sportu mužů a žen, které se konalo v obci Chrást na Chrudimsku.

A nakonec 25.6.2023 proběhl výcvik soutěžního družstva ve vyprošťování u dopravních nehod na krajské kolo, které se uskuteční 27.6.2023 v Pardubicích. Tohoto výcviku se zúčastnili naši kolegové, kamarádi hasiči ze Zakarpatí, kteří se taktéž zúčastní soutěže ve vyprošťování.

Toto je jen část činnosti, kterou SDH Jevíčko dělá. Za veškerou činnost patří velké poděkování všem, kteří ji dělají dobrovolně, zdarma ve svém volném čase. Nechci zde nikoho jmenovat, protože bych určitě na někoho zapomněl.

Jan Bidmon

Starosta SDH Jevíčko

KOMPLETNÍ ČLÁNEK