zdroj: tisková zpráva HZS ČR, V Praze 14. července 2023

Následující dva měsíce budou zabezpečovat službu leteckého hašení nad rámec běžného fungování Letecké služby Policie ČR navíc dva vrtulníky Sikorsky UH60A Black Hawk firmy HELI COMPANY s.r.o. Je to výsledek veřejné zakázky, kterou vyhlásilo v uplynulých týdnech Ministerstvo zemědělství. Smlouva s vítěznou firmou byla podepsána v pátek 14. 7. 2023. Předmětem veřejné zakázky je zajištění letecké hasičské služby v celkovém rozsahu až 180 hodin za pomoci dvou vrtulníků, každý s minimální nosností 3 tisíce litrů vody po dobu dvou měsíců v období od 15. 7. do 15. 9. 2023 na území České republiky, případně také na území účastnických států Mechanismu civilní ochrany Unie. Spolu s nimi jsou nadále připraveny zasáhnout také dva policejní vrtulníky, které zajišťovaly letecké hašení doposud.

Na nadcházející sezónu, kdy je riziko vzniku požárů v přírodním prostředí z celého roku největší, máme připravené k okamžitému nasazení nyní už čtyři vrtulníky. Dosavadní systém letecké hasičské služby jsme tak mnohonásobně zefektivnili. Nadefinovali jsme nové podmínky na základě zkušeností nejen z loňského rozsáhlého požáru na území NP České Švýcarsko, ale čerpáme i ze zkušeností při hašení požárů v zahraničí. Abychom mohli využít maximálně evropské finanční podpory, podle pravidel Evropské komise jsme požadovali v zadávacích podmínkách pouze vrtulníky s kapacitou vody k hašení v objemu 3 tisíce litrů a výše,“ uvedl generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček. Tím, že jsou dva soukromé vrtulníky v pohotovosti i pro případ zásahu v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie, hradí EU náhrady za připravenost a pohotovost po celou smluvní dobu ve výši 75 % v rámci programu RescEU Transition. Zbytek nákladů pokryje Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí ze svého rozpočtu. Veřejná zakázka byla vysoutěžena v celkové finančním objemu téměř 52 milionů korun bez DPH.

Loňský případ požáru v Českosaském Švýcarsku nás poučil a víme, že pro případ velkých lesních požárů, ať už na území národních parků, nebo lesů ve správě Lesů ČR, potřebujeme často kapacitní prostředky výrazně vyšší, než které má k dispozici standardní integrovaný záchranný systém. Nyní tak máme k dispozici dva další vrtulníky s velkou kapacitou hašení, které jsou v případě potřeby připraveny poskytnout pomoc i okolním státům,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dva vrtulníky Sikorsky UH60A Black Hawk (každý s bambivakem o objemu 3000 litrů hasební vody) budou v pohotovosti na stanovištích v Přerově a Mělníku, místa pro stroje si zabezpečuje vítězný provozovatel. Odtud budou vzlétat na výzvu z Národního operačního a informačního střediska MV-GŘ HZS ČR. Do 90 minut od vznesení požadavku musí být stroje na místě události. Vrtulníky Letecké služby Policie ČR (2x Bell 412, každý s bambivakem o objemu 900 litrů hasební vody) startují ze základen v Praze a v Brně.

Požadavek velitele zásahu na letecké hašení bude předán z krajské úrovně na Národní operační a informační středisko MV-GŘ HZS ČR, běžně rozhoduje o nasazení příslušný řídící důstojník. Při rozhodování o vyslání policejního vrtulníku nebo vrtulníku soukromého provozovatele bude hrát roli zejména dostupnost techniky, parametry požáru i blízké zdroje požární vody pro zásobování bambivaku. Při rozsáhlých mimořádných událostech budou nasazovány vrtulníky společně. „V případě, že bude vrtulník soukromého subjektu zasahovat v zahraničí a bude nutné jeho nasazení v České republice, vyžádáme si ho zpět a bude prioritně využit na území ČR. Je to běžná praxe, kterou aplikují i ostatní státy zapojené do modulů pro letecké hašení lesních požárů,“ doplnil Vlček.

Soukromý provozovatel letecké techniky nabízí podle smlouvy celkem 180 letových hodin pro nasazení vrtulníků při hašení lesů v působnosti Ministerstva zemědělství a v oblasti národních parků a lesů zvláštního užití v působnosti Ministerstva životního prostředí. Pokud by byly stroje vyslány v rámci Mechanismu civilní ochrany Unie na pomoc do zahraničí, budou náklady na nasazení těchto vrtulníků v zahraničí refundovány operačními granty EU a na financování by se podílelo také Ministerstvo zahraničních věcí v souvislosti s poskytnutím humanitární pomoci Českou republikou.

V následujícím týdnu absolvují posádky soukromých vrtulníků koordinační výcviky v celkovém rozsahu 20 hodin (nejsou započteny do smluvních 180 letových hodin určených pro zásahy). Během těchto výcviků se budou sehrávat posádky s policejní leteckou službou i jednotkami požární ochrany při komunikaci země-vzduch, při plnění bambivaku, apod.

Statistika

V roce 2022 zasahovaly jednotky požární ochrany celkem u 20 813 požárů (16 162 v roce 2021), z toho bylo 6 816 požárů v přírodním prostředí (3 588 v roce 2021), z toho jich zasáhlo lesní porosty celkem 2 473 (1 517 v roce 2021). Čísla z loňské statistiky jsou, co se lesních požárů týče nejvyšší za posledních 10 let, lesní požáry tvořily 12 % všech loňských požárů.

Za loňský rok eviduje Hasičský záchranný sbor ČR celkem 71 událostí se zásahem letecké techniky, z toho se v 23 případech jednalo o nasazení letecké techniky na hašení lesních požárů (pozn. požár NP České Švýcarsko v červenci a srpnu 2022 je uváděn jako 1 událost).

O letecké hasičské službě (LHS)

Leteckou hasičskou službu (LHS) zajišťovalo finančně dosud Ministerstvo zemědělství v úzké spolupráci s Ministerstvem vnitra (konkrétně s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR). Od roku 2017 fungoval model, v němž byly pro účely hašení lesních požárů smluvně zajištěny tři letouny typu AN-2 soukromých leteckých společností o kapacitě nádrže na vodu k hašení cca 1,3 m3 vody a dva vrtulníky Letecké služby Policie ČR.

 

 

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.