zdroj: tisková zpráva HZS ČR, v Praze 20. července 2023 

Dne 19. července 2023 krátce před jedenáctou hodinou večerní byli kolínští hasiči vysláni na požár rodinného domu v obci Krakovany, kde bylo zapotřebí provést evakuaci ohrožené osoby ze sousedního domu a zachránit hospodářská zvířata z hořícího objektu. K požáru však nedojeli. Při cestě k zásahu došlo k tragické dopravní nehodě hasičské cisterny. Tři příslušníci utrpěli zranění, která si vyžádala zdravotní ošetření, a bohužel i jedno smrtelné zranění.

Hasičská rodina ztratila jednoho ze svých členů, kolegu, ale především kamaráda. Je mi to nesmírně líto. Služebním slibem jsme se zavázali nasadit pro ochranu této země a jejích obyvatel i vlastní život. Denně zasahujeme u desítek nebezpečných událostí a bereme to jako samozřejmost. S takovým rizikem nastupují hasiči do práce každý den. I přesto je to pro nás všechny velká rána. Všem kolegům, a především pak rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ uvedl generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Vladimír Vlček.

Při nehodě zemřel pprap. Zdeněk Hejduk, který byl příslušníkem Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje od května 2016, zastával pozici hasič – technik spojové služby.

Hluboce soucítím s rodinou našeho příslušníka a vyjadřuji jim tímto upřímnou soustrast. Zdeňka jsem znal osobně jako sympatického, vždy usměvavého a dobře naladěného člověka, který byl vždy připraven pomoc tam, kde bylo potřeba. Bohužel Zdeněk už tuto pomoc nikomu neposkytne. Jsou věci a situace v životě každého z nás, na které se připravit jen tak nelze a ztráta jednoho z nás je pro každého příslušníka sboru bolestivá,“ doplnil plk. Miloš Hladík, náměstek ředitele HZS Středočeského kraje pro IZS a operační řízení.

V České republice přišlo o život za uplynulých 10 let při zásazích celkem 6 dobrovolných a 4 profesionální hasiči.

                                                                                  

 

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

kpt. Ing. Tomáš Bakalář

tiskový mluvčí

HZS Středočeského kraje

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mobil: 724 756 215