Poděkovat Zasloužilým hasičům okresu Louny, jsme se se starostou OSH Louny Jaroslavem Kosinou rozhodli tak, že pro ně uspořádáme výlet do Bečova nad Teplou shlédnout  Relikviář Sv. Maura a krásy Bečovského hradu a zámku.

Úvodem musím moc poděkovat kastelánovi p. Wizovskému za jeho pracovní čas a že se nám osobně věnoval. Vstřícné gesto, které ulevilo našim nohám, bylo i zajištění parkování našich 2 mikrobusů se 13 zasloužilými hasiči na náměstí v Bečově. Pan kastelán nás po krátkém přivítání předal průvodkyni, která se nám následně věnovala po celou velice zajímavou prohlídku a komentovala nám celou historii nálezu tohoto vzácného pokladu až po samotnou prohlídku celé výstavy vzácných předmětů společně nalezených s Relikviářem a vykopávkami na hradě.

Po samotné prohlídce jsme si dali hodinový rozchod na návštěvu historického centra Bečova a na osvěžení se, jelikož panovalo veliké horko.

Po opětovném srazu jsme se vydali směr město Chyše kde jsme měli v plánu prohlídku zámku a okolí a hlavně dobře poobědvat v Zámecké restauraci. Po obědě a uhašení žízně výborným pivem mezi nás přišel sám majitel a zároveň provozovatel zámku Chyše a pivovaru p. Lažanský . Pou usednutí mezi nás nám volnou formou povyprávěl o historii jak samotného zámku, tak Zámeckého pivovaru. Beseda se pro zájem účastníků protáhla, tak jsme poděkovali za zajímavý příběh a po vyrovnání účtu jsme se sbírali k odchodu. Na závěr ještě p. Kosina a p. Henc řekli pár zajímavostí a pozvali nás na Krajské setkání ZH do Mostu a na závěrečné setkání ZH okresu Louny v Domoušicích, kde bude probíhat soutěž v požárním sportu mládeže. Pak jsme se již vydali na cestu k domovu.

Závěrem bych rád ještě poděkoval našim řidičům za spolehlivou dopravu a to p. J. Kosinovi a  p.  M. Vaňourkovi.

                                                                                                 

Václav Hančar, 20. 8. 2023