Ve čtvrtek 17. srpna 2023 za pěkného letního počasí se uskutečnilo plánované setkání Zasloužilých hasičů okresu Rychnov nad Kněžnou. Z dvanácti pozvaných bylo přítomno jedenáct členů Aktivu Zasloužilých hasičů. Schůzky se zúčastnili také starosta okresního sdružení Jiří Řeháček, jeho náměstek Ota Kopsa a ředitel HZS Územního odboru Rychnov nad Kněžnou plk. Mgr. Josef Hanek, který je pravidelným účastníkem našich schůzek, pokud mu to pracovní vytížení dovolí. 

Sraz byl před nově zrekonstruovaným zámkem v Potštejně, kde nás vedoucí Aktivu Pepa Netík před desátou hodinou přivítal. Zámek, jehož historie sahá do poloviny 18. století, je od roku 2004 v soukromých rukách. Zde jsme měli domluvenu prohlídku zámeckých interiérů s výkladem. Prohlídka začala v jídelně, která je zároveň rodovou portrétní galerií bývalých majitelů. V dalších komnatách, kterými jsme procházeli, nás průvodkyně upozorňovala na různé dobové předměty a zajímavosti. Asi nejzajímavější částí zámku je Mramorový sál se vzácným stropem s rokokovou štukovou výzdobou a kaple Nejsvětější Trojice. 

Následně jsme se přesunuli do restaurace Pod Lipami, která stojí v Potštejně u břehu Divoké Orlice v chráněné lipové aleji. Zde byl připraven oběd a každý si mohl vybrat z nabízených českých specialit. K dobrému jídlu patří i nějaké to pivečko, takže spokojenost byla veliká. Také jsme si připili na zdraví s naším nejstarším členem Jaroslavem Otčenáškem, kterému je úctyhodných 91 let a je hasičem bez pár měsíců 70 let! Přejeme mu ještě jednou hodně zdraví!!! 

V družném rozhovoru čas ubíhal, a podle plánu jsme se přesunuli na prohlídku nové potštejnské hasičské zbrojnice, která byla slavnostně otevřena 22. dubna 2023. Domácí hasiči nás provedli, ukázali nám vybavení, techniku i zázemí. Moderní hasičská zbrojnice splňuje současné požadavky a nedá se srovnat s tou původní, která stála na stejném místě. V zasedací místnosti zbrojnice jsme pak pokračovali v debatě, vzpomínali, hodnotili. Potštejnští hasiči nám také promítli fotografie ze slavnostního otevření zbrojnice a v teplém odpoledni přišlo vhod i malé občerstvení. Čas při povídání ubíhal, nechyběla samozřejmě harmonika a nějaké to zazpívání, na které se vždy těší náš druhý nejstarší člen Karel Jiruška, kterému je už 89 let.  Přišla chvíle rozloučit se a vrátit se domů. Nezbývá než poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu setkání podíleli a těšit se na další setkání.

Jan Hartman