zdroj: tisková zpráva GŘ HZS, Praha 22. srpna 2023

Na cestu do Řecka, kde opět zuří nebezpečné požáry, už vyrazili v úterý 22. 8. 2023 po 13. hodině všichni hasiči a záchranáři z modulu pozemního hašení a část hasičů z modulu leteckého hašení. Zbytek týmu s vrtulníkem Black Hawk odletí do postižené oblasti ve středu ráno.

Na boj s rozsáhlými požáry bude v Řecku nasazen jeden z vrtulníků Black Hawk, které má Česká republika v pohotovosti na hašení lesních požárů na letní období. Vrtulník se zbytkem posádky modulu leteckého hašení by měl odletět ve středu 23. 8. 2023 po 7. hodině ráno z letiště v Přerově (plán 7:20 hod.). Na palubě bude šestičlenná posádka vrtulníku a příslušníci HZS Moravskoslezského kraje – dva letečtí záchranáři a velitel odřadu.

Vrtulník by měl během několika hodin, včetně přestávek na tankování, doletět na letiště Tatoi severně od Athén. S hašením požárů by měl podle prvních informací pomáhat na poloostrově Attika v okolí řecké metropole. Nejprve se však musí posádka propojit se zbytkem modulu leteckého hašení, který míří do postižené oblasti pozemní cestou.

Klimatické podmínky jsou nyní v Řecku nestabilní, problémy dělá především silný vítr, teplota vzduchu se pohybuje kolem 37 stupňů. Riziko vzniku požárů a jejich rychlého šíření je podle místních informací extrémní.  

Posádky celého modulu pozemního hašení a části modulu pro letecké hašení, které vyjely dnes po 13. hodině, jsou na cestě a zatím vše probíhá podle plánu. Předpokládáme, že v brzkých ranních hodinách by měl tým dojet na stanovené místo nedaleko Sofie (Bulharsko), kde bude mít pauzu na odpočinek. Dojezd do cílové oblasti Alexandroupolis – Feres v Řecku se předpokládá ve středu ve večerních hodinách. Část týmu z modulu leteckého hašení se po cestě odpojí a bude pokračovat za posádkou vrtulníku na cílové letiště.

Vyslání modulů leteckého a pozemního hašení organizuje MV-generální ředitelství HZS ČR v koordinaci s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem zemědělství.

Modul pro letecké hašení

  • vrtulník Black Hawk s šestičlennou posádkou, bambivak na 3 tisíce litrů vody
  • velitel odřadu a 4 letečtí záchranáři (HZS Moravskoslezského kraje)
  • 4 příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR
  • Ve výbavě jsou nádrže flexi tank pro možné plnění bambivaku v terénu
  • Přeprava: vrtulníkem a pozemní cestou (část týmu odjela 22. 8. 2023)
  • Odlet zbytku týmu: 23. 8. 2023 po 7. hodině z letiště Přerov

Modul pro pozemní hašení

  • 53 příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • 7 záchranářů ZZS hl. m. Prahy s vozidlem Fénix
  • 4 servisní pracovníci výrobců zásahových vozidel
  • Celkem 3 hasební segmenty, v každém segmentu jsou dvě cisternové automobilové stříkačky CAS 20, jedna CAS 30, dopravní automobil a čtyřkolka s přívěsem s výbavou na hašení lesních požárů
  • Další vozidla: nákladní automobily, kontejnery (např. tankovací, skladovací), nosiče kontejnerů
  • Přeprava: pozemní cestou
  • Odjezd: 22. 8. 2023 v 13:00 ze seřadiště v Podivíně

                                 

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.