tisková zpráva HZS, Praha 28. srpna 2023

Rozsáhlé požáry v přírodním prostředí dále sužují Řecko, vážná situace je dál v oblasti Alexandroupolis. Řekové se proto obrátili na okolní sáty prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie s prosbou o vyslání dalších pozemních týmů. Česká republika tak nabídla prodloužení působení modulu pozemního hašení, předpoklad jeho nového nasazení je až do 11. 9. 2023. Modul leteckého hašení ukončí svou činnost v pátek 1. 9., vrtulník se vrátí následující den v sobotu 2. 9.

Střídání modulu pozemního hašení

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku. Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR.

Na místě zůstane z původního složení pouze jeden ze zástupců velitele odřadu hasičů a jeden ze zástupců ZZS, oba předají agendu novému vedení skupin a vrátí se zpět do ČR pozemní cestou později.

Nová skupina pozemního hašení bude stejně jako ta předchozí složena z příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS. Pozemní zbytek týmu (4 příslušníci ZÚ HZS ČR a dva letečtí záchranáři HZS) se připojili v průběhu pondělí 28. 8. k modulu u Alexandroupolis. O víkendu tak bude nasazení modulu leteckého hašení vyslaného Českou republikou do Řecka ukončeno.

Shrnutí činnosti modulů za den 28. 8. 2023

Modul pozemního hašení

Čeští hasiči prováděli ráno průzkum míst, kde zasahovali předchozí den. Zásah byl účinný a nyní jsou všechny úseku předány jako bezpečné. Všechny tři hasební segmenty byly dnes nasazeny v další oblasti kolem hranice na jiném požářišti. Zde kontrolovaly spolu s řeckými hasiči pásmo hoření tak, aby nepřekročilo přes určenou lesní cestu. Dnes evidujeme lehčí zranění dvou hasičů, a to vlivem sálavého tepla. Hned na požářišti je ošetřili kolegové ze ZZS a hasiči mohli pokračovat v práci.

Dnes se přesunul šestičlenný tým hasičů, který má na starosti flexi tanky (samostatné stojící nádrže pro zásobování vodou v terénu) z letecké základny Tatoi (severně od Athén) směrem do oblasti Alexandroupolis. Zde se připojil k českému pozemnímu týmu. Skupina byla původně vyčleněna jako pozemní podpora modulu leteckého hašení. Vzhledem k tomu, že vrtulník operuje stále v blízkosti moře a nabírá vodu k hašení z mořské hladiny, přišel od styčných důstojníků požadavek na relokaci nádrží na sever země, který je v současnosti postižen požáry nejvíce. Tým se přesunoval dvěma dopravními automobily na vzdálenost asi 800 km.

Modul leteckého hašení

Posádka vrtulníku prováděla povinnou a pravidelnou komplexní údržbu vrtulníku, což obnášelo zhruba osmihodinovou činnost. Z toho důvodu nebyl dnes Black Hawk na hašení požárů nasazen. Díky odstávce si po několikadenním nasazení odpočinuli i piloti, které tak nebude nutné střídat a v neměnném složení zůstane posádka v Řecku až do konce týdne. Od úterý 29. 8. už se opět předpokládá, že vrtulník bude nasazen na hašení.

 

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

foto: zdroj HZS ČR