tisková zpráva HZS ČR ze dne 30. 8. 2023

Modul pozemního hašení

Po úterním zásahu a návratu z oblasti kolem obce Kotronia následoval ve středu pravidelný průzkum dalších oblastí. Čeští hasiči pomáhají v Řecku už týden, ale o tom, že požáry v oblasti Alexandroupolis jsou stále v plné síle, svědčí dnešní zkušenost. Dosud se pohyboval tým ve velké míře v neobydlené oblasti, kde se stále vyskytují nová pásma hoření a vznikají nová ohniska. Vzhledem k nepředvídatelnému šíření plamenů si musí hasiči neustále střežit únikové cesty, aby nezůstali v terénu odříznuti. Oheň už ale opět ohrožuje i obydlené části. Tým se tak přesunul během dne dál na sever, aby chránil před plameny obci Giannouli. Ta už byla místní policií evakuována. Český pozemní tým zde vytvořil obrannou linii tak, aby fronta požáru nepřešla na území vesnice.

Naplno jsou využívány i dvě samonosné nádrže na plnění vrtulníků hasební vodou, oba flexi tanky jsou v oblasti kolem obce Dadia. Jen do dnešního odpoledne jsme zde zaznamenali na 80 odběrů vrtulníků, které v oblasti operují. Vzhledem k takovému využití nádrží počítáme s jejich dalším nasazením i během následujících dní.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk je stále v oblasti Athén. Zvažovala se jeho relokace na sever Řecka, nakonec ale zůstane vzhledem k silnému letovému provozu, který je koordinován z armádní úrovně, v centrálním Řecku. Zde létal poslední dny v oblasti obce Distomo, kde zabezpečoval prolévání hranice mezi zelenou a spálenou zónou. Ve středu byl vrtulník připravený v pohotovosti ke vzletu, nakonec nebyl z rozhodnutí řecké strany nasazen.

Střídání modulu pozemního hašení

V současné době se podnikají všechny přípravné kroky k rotaci týmů v Řecku – připravují se nejen samotní hasiči, ale chystáme také doplnění zásob a technických prostředků tak, aby byl český tým schopný fungovat v Řecku až do předpokládaného konce nasazení 11. 9. 2023.

V pátek 1. 9. 2023 odletí z ČR letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti Alexandroupolis u řecko-tureckých hranic. Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku. Obmění se celá skupina, tj. včetně pražských záchranářů. Leteckou přepravu do Řecka zabezpečí Armáda ČR. Časy odletů a příletů budou upřesněny po dohodě s AČR.

Ukončení činnosti modulu leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk se stávající posádkou by měl pomáhat v Řecku s hašením lesních požárů ze vzduchu až do 1. 9. včetně, vracet do ČR by se měl v sobotu 2. 9. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři HZS.

                        

por. Mgr. Martina Götzová, MBA

tisková mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

Mobil: 724 176 044

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

zdroj foto: HZS ČR