V Praze působí 36 sborů dobrovolných hasičů. Dva z nich postoupily do finále ankety Dobrovolní hasiči roku. 

Sedmdesát dva hodin u zásahu, většinu času v dýchací technice. Komplikovaný a fyzicky náročný zásah při loňském požáru stodoly se senem a slámou v prostoru Psychiatrické nemocnice Bohnice přinesl Sboru dobrovolných hasičů Praha 8 (SDH) postup do finále ankety Dobrovolní hasiči roku. „Na místě jsme byli v kuse 72 hodin a koordinovali jak hasební, tak dohledové a úklidové práce. Hašení slámy má svá specifika, která byla ještě umocněna tím, že balíky ležely složené ve stodole,“ vysvětlil Jan Kouba, starosta SDH Praha 8. Sbor, který funguje od roku 2016, má letos už na kontě 85 výjezdů. „Je to trošku výjimečné. Z pohledu dobrovolných jednotek v Praze je to ale aktuálně nejvíce,“ upozornil Kouba. Za nejnáročnější zatím považuje zásah u hořící dodávky v červenci. Byla totiž napěchovaná směsí různých materiálů – papírovými krabicemi, elektronikou, botami, kočárky, plastovými židlemi a pneumatikami. Po celou dobu měli proto hasiči na sobě dýchací techniku.

Zatím auta parkují ve stanu

Takzvaní „dobráci“ navazují na dlouhou tradici hasičů v této městské části. První dobrovolnický sbor zde vznikl již v roce 1889. Nyní mají 96 členů, z toho 42 mladých hasičů. Jednotce, která má aktuálně 21 členů, velí žena. K dispozici mají šest vozidel, chybí jim však dostatečné zázemí. „Naše základna má jednu místnost, kterou sdílejí všechny části sboru. Techniku garážujeme ve vytápěných stanech,“ popsal Jan Kouba. Jejich snem je proto hasičská základna, aby mohli auta parkovat v odpovídajících podmínkách a měli i potřebné zázemí pro své členy.

Lekce pro mladé hasiče

Desetičlenná odborná porota udělila ocenění třiadvaceti jednotkám dobrovolných hasičů za profesionálně provedené zásahy a pětadvaceti sborům dobrovolných hasičů za preventivní a výchovnou činnost. Ve druhé kategorii ocenila z pražských hasičů SDH Praha-Písnice. Sbor byl založen už v roce 1899 a má velké zkušenosti s prací s mládeží. Jednou z jejich aktivit je projekt Hasiči v akci, určený pro mladé od 10 do 15 let, ve kterém chtějí propojit teoretické znalosti s praxí. „Naším cílem není jen dětem ukázat, jak se to má dělat, ale nabídnout jim, aby se samy a aktivně zapojily do řešení různých problémů. Svým způsobem se jedná o společný výcvik členů zásahové jednotky SDH Praha-Písnice a dětí z Kolektivu mladých hasičů,“ přiblížil Jan Krátký, vedoucí zmíněného kolektivu. Letos se zaměřili na vodu a bezpečný pobyt u ní, na praktickou zkoušku záchrany, poskytnutí první pomoci tonoucímu a jízdu na hasičském člunu. „Ocenění je pro nás vedoucí ohromnou pozitivní zpětnou vazbou, že naši práci děláme dobře. Vnímáme, že v současné době je problém získat členy a stejně tak je problém udržet generaci dětí od 12 do 18 let u hasičského sportu. Snažíme se propojit naši praxi s dětským světem a zároveň je naučit novým a užitečným věcem zábavnou formou. Pouhé učení v učebně je přežitkem, a raději tak volíme při výuce formy zážitkové pedagogiky. Je to sice organizačně a materiálně náročnější, ale finální výsledek je neporovnatelný,“ dodal Krátký.

Jejich členská základna má 92 dospělých a 44 dětí. Věnují se i přípravě kulturních akcí. Podle Jana Krátkého byla z hlediska organizace nejnáročnější příprava Písnického masopustu, který navštívilo zhruba 250 lidí, a sportovní akce pro děti Písnický železný hasič junior, které se zúčastnilo téměř 140 závodníků. Na této akci děti soutěžily v disciplíně TFA (z anglického Toughest Firefighter Alive, tj. Nejtvrdší hasič přežije, pozn. red.). Tato disciplína patří k nejtěžším hasičským soutěžím, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. „Do budoucna bychom rádi udrželi nastavenou kvalitu výchovy dětí a mládeže. Naším cílem je především vychovat nové členy pro výjezdovou jednotku sboru,“ doplnil Jan Krátký s tím, že se těší na slavnostní vyhlášení celkových výsledků ankety.

V anketě Dobrovolní hasiči roku nyní přichází na řadu veřejnost, která svým hlasování rozhodne o výsledném pořadí oceněných. Hlasy je možné posílat formu SMS nebo prostřednictvím webového hlasovacího formuláře do 15. října. Vyhlášení výsledků se uskuteční 16. listopadu v Brně.

Foto: archiv SDH Praha - Písnice

Autor: Eva Jarošová spolupracovnice MF DNES

zdroj: MF dnes, 18. září 2023, str. 12.