Léto jsme si jako většina národa užívali na dovolených, ale hasičárna opuštěná nezůstala. Kromě kroužku mladých hasičů, kteří si užívali zasloužené prázdniny, se dospělí hasiči scházeli neustále. Pravidelné schůzky jsme si obohatili několika 24hodinovými stážemi, při kterých jsme vyjížděli k případům s profesionálními kolegy se Satalic a jednu stáž jsme absolvovali na hasičské stanici v Holešovicích. Zúčastnili jsme si výcviku a taktického cvičení na záchranu osob z vody. Potkat jsme se mohli také při letním kině.

Profesionální jednotka HZS hl. m. Prahy ‒ HS Satalice dlouhodobě spolupracuje s JSDH Satalice a dalšími jednotkami v rámci hasebního obvodu v operačním řízení. Mimo jiné se i jednotka dobrovolných hasičů Satalice pravidelně zúčastňuje našich společných výcviků a taktických cvičení, společenských akcí a stáží. V letošním roce se podařilo za finanční pomoci MČ Praha Satalice a s podporou JSDH vybudovat a dovybavit společné zázemí pro fyzickou přípravu v areálu HS Satalice. Činnost jednotky v organizačním i operačním řízení je z dlouhodobého hlediska na velmi dobré úrovni a těšíme se na další spolupráci. Přejeme všem členům jednotky i sdružení mnoho zdraví a další dlouhá léta působení v oblasti požární ochrany i ochrany obyvatelstva v návaznosti na zavedené tradice a kvalitní podporu od zřizovatele jednotky, MČ Praha-Satalice. npor. Ing. Jiří Rýpar, velitel stanice Satalice Předposlední týden v srpnu ožila hasičárna nebývalým ruchem.

Od pondělí do pátku se zde konalo týdenní soustředění mladých hasičů. Intenzivní formou si osvěžili všechny znalosti a dovednosti, které zúročí při podzimních soutěžích. Ve středu proběhlo velmi oblíbené přespání v hasičárně, při kterém si všechna družstva vyzkoušela noční výjezd k požáru.

Závěrem bych vás chtěl pozvat na den otevřených dveří hasičské zbrojnice při příležitosti oslavy 125 let od založení našeho sboru dobrovolných hasičů. Připravíme si pro vás prohlídku naší krásné hasičárny, ukázku techniky, výstavu historických dokumentů, soutěže pro děti a samozřejmě drobné pohoštění.

Budeme se na vás těšit v sobotu 14. října od 13 do 18 hodin.

Za SDH Satalice Tomáš Maršál, velitel SDH Praha-Satalice

zdroj: Satalický zpravodaj, 20. 9. 2023, str. 3.