V roce 1883 byl založen sbor dobrovolných hasičů v Domašíně. Sbor se stal členem pojišťovacího spolku proti ohni a obdržel stříkačku s příslušenstvím. Dnes má sbor moderní vybavení a výjezdovou jednotku s cisternovou stříkačkou.

Mezníkem pro jeho vznik se stal 26. duben, kdy byla svolána schůze všech občanů s tímto programem. Z 28 přítomných se 18 mužů stalo prvními zakládajícími členy sboru. Nový sbor se stal členem „Vzájemného pojišťovacího spolku proti ohni" se sídlem ve Spech, od kterého obdržel dvoukolovou stříkačku s příslušenstvím (4 m savic, 3 díly hadic, 21 žebříků). Stříkačka byla zprvu převážena koňmi, proto pro ni byl v roce 1888 dokoupen čtyřkolový podvozek. V tomto roce byla postavena také první hasičská zbrojnice.
Od těch dob se počet členů SDH v Domašíně podstatně změnil a hlavně se změnilo vybavení sboru. Dnes se Domašín chlubí výjezdovou jednotkou, která ke svým zásahům používá hasičskou cisternovou stříkačku Tatra 518-7. Ta byla hlavní hvězdou oslav 140. výročí založení sboru, které si dobrovolní hasiči z Domašína připomněli v uplynulých dnech. A protože to bylo výročí opravdu vzácné, přijel je pozdravit také ředitel územního odboru plukovník Mgr. Josef Hanek. Pak už první zářijové odpoledne patřilo soutěži starých stříkaček, ukázce hašení hořícího oleje, hlavně ale společnému setkání samotných dobrovolných hasičů s přáteli a kamarády v pohostinství U Hrnčířů v Domašíně.
 
zdroj: Dobrušský zpravodaj, 29. 9. 2023, str. 19.