V sobotu 23. září 2023 se sešli ličenští hasiči na slavnostní schůzi, aby v místní restauraci oslavili 135. výročí založení sboru. Pozvání na jednání přijal čestný náměstek starosty SH ČMS a zároveň vedoucí Aktivu Zasloužilých hasičů SH ČMS Josef Netík a náměstek starosty OSH Rychnov nad Kněžnou Ota Kopsa. Mezi hosty samozřejmě nechyběli ani zástupci sborů našeho okrsku.                           

Minutou ticha a vzpomínkou jsme uctili památku členů, kteří již v minulých letech řady hasičů opustili. Velitel sboru pak ve své zprávě v krátkosti připomněl přítomným členům a hostům historii sboru a hlavně rok 1959, který se nesmazatelně zapsal do historie celé obce.  Družstvo ČSPO Lično vybojovalo v Bratislavě na celostátní soutěži titul NEJLEPŠÍ POŽÁRNÍ DRUŽSTVO ČSR a zároveň obdrželi titul "Vzorný požárník III. stupně." Jako hlavní cenu získali automobil Tatra 805 speciál v plné výbavě. Poslední žijící člen tohoto vítězného družstva Fanda Štěpánek zemřel v roce 2021 v nedožitých 97 letech. Přes svůj věk se stále zajímal o dění ve sboru a účastnil se jeho akcí.

Jako další zazněla informace o činnosti sboru v současné době. Jednotka zasahovala u požárů, při živelných pohromách a také již několikrát vyjížděla s přístrojem AED na záchranu života. Nelze opomenout činnost SDH při pořádání kulturních akcí v součinnosti s obcí, což vždy neodmyslitelně k hasičům patřilo. 

V průběhu jednání došlo i na ocenění práce hasičů, kteří přispěli k rozvoji a činnosti sboru. Byla předána Čestná uznání, ale i medaile Za příkladnou práci a medaile Za zásluhy.  Náměstek starosty OSH  Rychnov nad Kněžnou Ota Kopsa předal Janu Hartmanovi stužku Za věrnost 50 let a poděkoval mu za aktivní činnosti ve sboru, okrsku a VV OSH. Stužku Za věrnost 70 let také předal i v současné době nejstaršímu členu sboru Josefu Červinkovi, který v říjnu oslaví 89 narozeniny! Čestný náměstek starosty SH ČMS Josef Netík poděkoval ličenským hasičům za práci a u příležitosti 135. výročí založení předal sboru medaili Za mimořádné zásluhy. Po diskusi a předání pamětních listů byla schůze ukončena. Následovala společná večeře a promítání fotografií a filmů jak z historie, tak z novějších hasičských akcí. Vzpomínání na doby minulé pak pokračovalo u jednotlivých stolů až přes půlnoc.                                                                    

Děkujeme všem za přípravu i zdárný průběh této akce.

Jan Hartman

SDH Lično