Od 11. do 14. října se konaly v pořadí již 30. mezinárodní rozhovory pracovní skupiny pro dějiny hasičství. Tentokrát se více jak 120 účastníků z 12 evropských zemí setkalo v německém Ostritz, v místním klášteře St. Marienthal.
Před hlavní konferencí proběhlo ve středu zasedání Rady historie, kde se debatovalo o příštích Rozhovorech (které budou v Řecku), tak také o hasičských muzeích. Měla jsem tu čest na zasedání za Českou republiku také sedět a promluvit o našem muzeu a archivu v Přibyslavi.
K rozhovorům se každoročně vydává sborník, kam jsme s kolegou Karlem taktéž přispívali příspěvkem o firmě Vystrčil a syn, a naší nové expozici o vystrčilkách. Během konference jsme se seznámili se zajímavými lidmi a vznikla i nová přátelství (tak také možnosti zahraniční spolupráce především s berlínskými kolegy).


Středa 11. října – jednání Komise pro historii CTIF

Jednání bylo zahájeno v dopoledních hodinách v důstojných prostorech žitavské radnice. Každá země zde měla svého delegáta, který představil instituci ve které působí, a také záměry dané instituce do budoucna. Dále se domluvila témata a místa konání dalších Rozhovorů (příští rok se uskuteční v Řecku). 

Po zasedání Komise byly Rozhovory slavnostně zahájeny. Následovalo tradiční udělování vyznamenání. Za Českou republiku byl oceněn Ing. Vasil Silvestr Pekar, Ph.D. a Mgr. Jan Karel. 

Čtvrtek 12. října - odborné přednášky 

Jednotlivé bloky přednášek začaly už v dopoledních hodinách. Témata přednášek korespondovala s vydaným sborníkem. Za Českou delegaci se zúčastnili Ing. Vasil Silvestr Pekar, Ph.D., Mgr. Jan Karel, Mgr. Iveta Krpálková a Lenka Neuvirtová. První tři jmenovaní napsali dvě studie (Pekar: Muzeum České hasičské jednoty; Karel, Krpálková: Expozice firmy Josef Vystrčil a syn v Centru hasičského hnutí Přibyslav), které jsou součástí sborníku. Příspěvky skončily až ve večerních hodinách. 

Pátek 13. října - exkurze 

Smyslem celodenní exkurze bylo představit Euroregion Neisse - Nisa - Nysa. Proto účastníci projížděli zeměmi tzv. Trojmezí, kde navštívili několik specifik tohoto regionu. Během exkurze byli účastníci slavnostně přivítání na liberecké radnici, kde byl prezentován význam euroregionu. Poté následovala cesta na žitavskou radnici odkud se účastníci přesunuli zpátky do Ostritz. 

Nejpozději v sobotu se zúčastnění odebrali do svých zemí obohaceni nejen o nové zkušenosti. Zároveň došlo k prohloubení mezinárodní spolupráce mezi jednotlivými státy. A to je hlavním významem Mezinárodních rozhovorů. 

Mgr. Jan Karel

Mgr. Iveta Krpálková

Archiv CHH