Dne 27. října v Národním muzeu v Praze slavnostně předal generálporučík Vladimír Vlček medaile Hasičského záchranného sboru České republiky. Celkem generální ředitel HZS ČR udělil 89 ocenění. Udílení medailí Hasičského záchranného sboru České republiky patří mezi nejvýznamnější události roku.

Generálporučík Vladimír Vlček ocenil nejen práci příslušníků, jejich obětavost a laskavost, ale také statečnost hasičů a spoluobčanů, kteří také obdrželi ocenění v podobě medaile za statečnost.

Za statečnost získali medaile:

Pan por. Josef Filip, který působí na školícím a výcvikovém zařízení HZS jako lektor. Ten se dne 3. září 2023 ve svém volnu, coby náhodný kolemjdoucí, zapojil do záchranné akce ve městě Blansko. Josef Filip a příslušník PČR před příjezdem jednotky požární ochrany a posádky Zdravotnické záchranné služby skočili do řeky Svitavy, kterou přeplavali, vytáhli tonoucího (v té době již v bezvědomí) na břeh a zahájili resuscitaci. V resuscitaci pokračovali do příjezdu jednotky Zdravotnické záchranné služby, která na probíhající resuscitaci navázala.

V pátek 5. května 2023 havaroval za obcí Dasný řidič osobního auta. K nehodě došlo v důsledku zdravotní indispozice řidiče, což ale řidiči, jedoucí za ním, nemohli vědět. Jedním z aut, které nehodu před sebou bezprostředně vidělo, byl vůz rodiny Měřičkových. V soukromém autě jeli příslušníci HZS ČR – operační technik prap. Denisa Tichá a hasič nstržm. Michal Měřička. Okamžitě zareagovali. Denisa vzala telefon a volala na tísňovou linku. Michal muže vytáhnul z auta a jelikož zjistil, že došlo k srdeční indispozici, ihned zahájil masáž srdce. S tou pokračoval až do příjezdu ZZS. Osádka sanitky muže následně stabilizovala a odvezla do nemocnice. Bez pomoci Michala i Denisy, bez jejich duchapřítomnosti a profesionality, by muž podle vyjádření lékařů nepřežil.

Dne 4. září 2023 vyjela jednotka hasičské stanice Tábor k potopenému autu v silném proudu vody, kde byl uvězněn řidič. Velitel zásahu rozhodl o odložení osobních ochranných pomůcek a pprap. Petr Benda s kolegou nstržm. Ottou Horáčkem zahájili pokus o vyproštění řidiče z vozidla. Petr Benda se opakovaně na nádech potápěl pod vodní hladinu. Podařilo se mu najít dveře řidiče, přes stažené okénko a vytažení zajišťovacího kolíku zamčené dveře otevřít a nahmatat polohu řidiče. Následně musel uvolnit řidičovu levou ruku a pak teprve bylo možné řidiče z auta vyprostit. Spolupracoval s kolegou Ottou Horáčkem, který uvolněného řidiče přebíral. Následně byl řidič dopraven na břeh a zde zdravotníky ZZS úspěšně resuscitován.

Profesionální hasič HZS Libereckého kraje pprap. Tomáš Bulíř se při zpozorování požáru rodinného domu rozběhl k místu události a při obhlídce zjistil, že v domě je stále majitel. Tomáš se mu vydal na pomoc společně se sousedem, i navzdory značnému rozvoji požáru a zakouření. Majitele nalezli v letní zahradě s popáleninami na rukou. K bezpečnému odchodu z požárem zasaženého domu se nedala použít přístupová cesta, kterou do domu vstoupili a to z důvodu pádu hořícího stropu na únikovou cestu. Tomáš díky znalosti objektu nalezl cestu i skrze zakouřené místnosti přes garáž ven do bezpečí, kde byl majitel následně předán do péče hasičů a zdravotnické záchranné službě. Tomáš po záchraně lidského života pokračoval nadále u zásahu a řídil dopravu vody na požářiště.

Jan Hynek dne 9. července 2023 s nasazením vlastního života pomohl zachránit lidský život při požáru bytu bytového domu v Desné v Libereckém kraji. Po příjezdu základních složek na místo události byl již požárem zasažen celý byt a požár ohrožoval i okolní byty. Osoba žijící v bytě byla před příjezdem jednotek PO však zachráněna sousedem, panem Janem Hynkem, který neváhal a s nasazením vlastního života z hořícího bytu vyvedl částečně invalidní obyvatelku. Pan Hynek se jako jediný z přihlížejících osob zajímal o to, kde se paní nachází a vydal se ji do hořícího bytu hledat. Následně ji našel v prostoru bezprostředně ohroženém požárem a zplodinami hoření a s nasazením všech sil částečně invalidní ženu vyvlekl po schodišti do bezpečí.

David Studnica dne 12. července 2023 spatřil v nedalekém objektu hustý, černý dým a zaslechl hlasy volající o pomoc. S pomocí žebříku se dostal k zamřížovanému oknu, za pomoci páčidla částečně odtrhnul a ohnul mříž, která osobám bránila v úniku. Vzniklou mezerou se mu podařilo zachytit kolabující a požárem vážně zraněné osoby. Naštěstí se během pár okamžiků na místo dostavila první hasičská jednotka a její příslušníci neprodleně pomohli se záchranou a transportem těžce zraněných osob k lékařskému ošetření. David Studnica si svým statečným činem způsobil silnou intoxikaci zplodinami hoření, které si vyžádalo poskytnutí lékařské péče, ale svým rychlým rozhodováním, odvahou a správným jednáním, s nasazením vlastního života, zachránil dva lidské životy.

Kromě výše uvedených 7 medailí za statečnost bylo dnes také uděleno 11 medailí Za zásluhy o bezpečnost, 23 Čestných medailí HZS ČR, 6 Plaket generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR a 42 medailí Za věrnost I. stupně, tedy po 30 letech služby.

Generálporučík Vladimír Vlček nezapomněl ani na rodiny, které podporují členy HZS ČR v jejich obětavém nasazení při výkonu tohoto náročného povolání. „Chci také poděkovat Vašim rodinám a Vašim blízkým. Jejich podpora a pevné zázemí Vám umožňují dosahovat těchto výjimečných výkonů. Proto patří mé poděkování také jim, protože bez jejich tolerance a pochopení byste nemohli dosahovat takových výkonů,“ dodal generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR generálporučík Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

zdroj: tisková zprava HZS ČR, 27. října 2023

 

kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich

tiskový mluvčí MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 602 105 376

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.