Snížení dotační podpory státu o 10 mil. pro nestátní neziskové organizace působící na úseku požární ochrany, konkrétně na spolkovou činnost v roce 2024, bylo avizováno už v září letošního roku. Starostka SH ČMS tuto skutečnost rovněž zdůraznila na podzimním shromáždění starostů 14. října v Přibyslavi.

Členové Vedení a Výkonného výboru SH ČMS si této situace byli plně vědomi a prostřednictvím intenzivních jednání s vedením HZS ČR, jednotlivými poslanci, členy podvýborů i oslovením ministra vnitra během posledních dvou měsíců se snažili o této záležitosti diskutovat. Zejména předkládali odborné argumenty, statistiky a prokazatelné výstupy ze spolkové činnosti nejen SH ČMS, ale i dalších spolků z této oblasti.

Výsledkem je závěr Výboru pro bezpečnost Parlamentu PS, z čtvrtka 2. listopadu, který souhlasil s návrhem podvýboru pro Hasičský záchranný sbor z předchozího dne na změnu v návrhu rozpočtu HZS ČR pro rok 2024 na navýšení (vrácení) dotace pro spolky působící v oblasti požární ochrany na výši alokace dotační výzvy roku 2023.

Další ze série početných jednání starostky Moniky Němečkové a jejích náměstků Josefa Bidmona a Zdeňka Nytry se uskutečnilo hned v pátek 3. listopadu tentokrát na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, se zástupci HZS ČR, Ministerstva vnitra ČR a Poslaneckého klubu STAN právě na téma krácení dotační podpory pro dobrovolné hasiče v roce 2024.

 „Ráda bych vyjádřila poděkování mým kolegům z Vedení SH ČMS, všem starostům krajských a okresních sdružení i kolegům z vedení dalších spolků z oblasti požární ochrany, kteří nám byli nápomocni při získávání kontaktů k jednání. Rovněž děkuji všem představitelům státní správy za korektní a věcná jednání, která jsou mně osobně bližší než hektická facebooková prohlášení. Těší mě, že ač to byly náročné dva měsíce, zvítězil zdravý rozum podpořený slušností“, uvedla v této souvislosti starostka.

Pro SH ČMS cesta jednání a připomínkových řízení nekončí, aktuálně budeme reagovat na sdělení o vypořádání našich připomínek k návrhu zákona o účetnictví, které zdaleka neodráží podstatu námitek námi vznesených.

Mgr. Irena Špačková

tisková mluvčí SH ČMS