Spolupráce mezi Ústeckým krajem, dobrovolnými hasiči, ale i těmi profesionálními, je v Ústeckém kraji jedna z téměř vzorových. Na vzájemnou podporu, spolupráci, ale i respekt navázal hejtman Jan Schiller ve svém volebním období a dá se říci, že ji ještě více rozvinul. ,, Je pravda, že během těchto let přezkoušelo a prohloubilo tuto spolupráci několik závažných událostí, jako jsou Covid, požár v Hřensku,“ uvedli hasiči. Hejtman minulé pondělí v zasedací místnosti krajského úřadu poděkoval společně s náměstkem ředitele Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Petrem Klímou a starostou krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jiřím Hencem všem třiceti sedmi reprezentantům z řad jednotlivců a devíti družstvům z řad dobrovolných i profesionálních hasičů za jejich spolupráci a účast na hasičských soutěžích během roku. „Hasičské sporty jsou nejen způsobem, jak si udržovat fyzickou kondici, ale také příležitostí pro zlepšování dovedností, pěstování soutěžního ducha i vzájemné poměření sil. Blahopřejeme všem, kteří z rukou hejtmana převzali poděkování za skvělou reprezentaci na Mistrovství ČR v hasičských sportech, na STIMAX CUP a Tohatsu FIRE CUP!“ přiblížili závodní rok hasičů krajský starosta J. Неnc.

Mezi oceněnými byla také řada hasičů ze sborů okresu Louny. Byli to: Štěpán Hrubý (SDH Obora) - MČR v běhu na 60 m s překážkami (Brno, září 2023), 3. místo halové MČR v běhu na 60 m s překážkami (Ostrava, listopad 2023); Magdalena Koštialová (Obora) - MČR v běhu na 60 m s překážkami, halové MČR v běhu na 60 m s překážkami; Eliška Kupčeková (Lubenec) - MČR dorostu v požárním sportu (Domažlice, červenec 2023); Lilien Langová (Obora) - MČR v běhu na 60 m s překážkami, halové MČR v běhu na 60 m s překážkami; Adam Sikyta (Nepomyšl) - MČR v běhu na 100 m s překážkami (Praha, srpen 2023); Vojtěch Vávra (Obora) - MČR v běhu na 60 m s překážkami, halové MČR v běhu na 60 m s překážkami; Daniela Vernerová (Cítoliby) - MČR v běhu na 100 m s překážkami, MČR ve výstupu na cvičnou věž (Hradec Králové, srpen 2023); Matěj Wasserbauer (Cítoliby) - MČR dorostu v požárním sportu (Domažlice, červenec 2023), MČR v běhu na 60 m s překážkami; Václav Wasserbauer (Cítoliby) - MČR v běhu na 60 m s překážkami; Lucie Žákova (Nepomyšl) - MČR v běhu na 60 m s překážkami; Simona Zatloukalová (Lubenec) - MČR dorostu v požárním sportu, MČR ve výstupu na cvičnou věž.

Oceněno bylo také družstvo HZS Ústeckého kraje, které se zúčastnilo MČR v požárním sportu 2023 v Karlových Varech, jehož členem byl žatecký Gustav Seifert. Minulý týden hejtman kraje Jan Schiller ocenil účastníky celorepublikových soutěží, bylo mezi nimi i několik mladých hasičů z okresu Louny. Spolupráce dobrovolných a profesionálních hasičů v Ústeckém kraji je jedna z nejvíce úzkých a ukázkových v republice.

zdroj: Žatecké noviny, číslo 50, 13. 12. 2023, strana 6.

foto: Hasicovo.cz