zdroj: tisková zpráva GŘ HZS, Praha, 8. ledna 2024

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru, genpor. Vladimír Vlček, shrnul rok 2023. Z dat vyplývá, že hasiči v loňském roce zasahovali rekordně často, konkrétně u 153 354 událostí. Takto vysoká čísla souvisejí převážně s nepřízní počasí. Mezi významné události loňska se zapíše naše pomoc v zahraničí (Turecko a Řecko).

 

Na vysokém počtu událostí se nejvíce podílela v roce 2023 nepřízeň počasí. Zatímco počet požárů klesl oproti roku 2022, počet různých technických pomocí naopak vzrostl (popadané stromy, pomáhání s odčerpáváním vody,…), ale narostl také počet dopravních nehod.

 

Tradičně nejvytíženějším krajem byl Moravskoslezský kraj (23 242 událostí), dále Středočeský kraj (19 614) a Jihomoravský (16 499), naopak nejméně Karlovarský kraj (7 018) a Zlínský kraj (6 986). Souvisí to do značné míry s rozlohou těchto krajů.

Z 62 % se na činnosti podílely jednotky HZS ČR, z 33 % jednotky SDH obcí, z 5 %jednotky HZS podniků a z 1 % jednotky SDH podniků. Toto zůstává zcela totožné v porovnání s rokem 2022.

V roce 2023 evidujeme 428 zraněných hasičů při zásahu a 1 úmrtí hasiče při výjezdu. Konkrétně dne 19. července 2023 při cestě k zásahu havarovala hasičská cisterna v Kolíně ve Středočeském kraji, při které 1 profesionální hasič zemřel a 3 hasiči se zranili.

Nasazení letecké služby Policie České republiky k hašení požárů bylo v loňském roce využito v 18 případech, z toho v převážné většině událostí k hašení lesních požárů. V letním období bylo možné také využít vrtulníky Black Hawk, to se stalo v 6 případech, kdy 4 události se týkaly lesních požárů a 2 události se hašení objektů v blízkosti lesů.

Na tiskové konferenci zmínil generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky také snížení pracovních míst z důvodu doplnění příslušníků do výjezdu. Jedná se o dlouhodobou koncepci zvýšení početního stavu na stanicích C1 a P1.

Ve věci dohod konaných mimo pracovní poměr pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí se podařilo najít řešení. Proběhlo jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím HZS ČR, kdy byl dohodnut postup řešit danou věc legislativní cestou – novelou zákona o požární ochraně a využít výjimky z příslušné směrnice.

PREZENTACE k tiskové konferenci - KE STAŽENÍ

 

kpt. Ing. Mgr. Jiří Fröhlich

tiskový mluvčí

MV-generální ředitelství HZS ČR

mobil: 602 105 376

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.