Během letošního roku bude město Klatovy investovat do aut i zázemí pro dobrovolné hasiče. Město Klatovy v rámci prvního rozpočtového opatření schválilo investice ve výši 219 milionů korun. Mezi nimi myslí i na dobrovolné hasiče a děti.
Během letošního roku bude město Klatovy investovat do aut i zázemí pro dobrovolné hasiče. „Snažíme se pomoci sborům dobrovolných hasičů, kupovat se budou dvě cisternová vozidla, kdy jedno zamíří pro SDH Luby, druhé pro SDH Klatovy. Náklady jsou na každé vozidlo cca 11 milionů korun, s dotací zhruba 4,5 milionu korun na vozidlo. Auta by měla dorazit v polovině roku 2024, budou plně vybavena top způsobem, myslím si, že sborům velmi pomohou,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust. Radost budou mít i štěpánovičtí hasiči, kteří se konečně dočkají nového zázemí. Jde o dlouhodobě plánovanou akci. Stará hasičská zbrojnice již byla srovnána se zemí a začala výstavba nové, včetně zpevněných ploch, parkovacích stání a přípojek. Součástí projektu je zázemí pro výjezdovou jednotku včetně garáže pro hasičskou techniku, dále místnost pro knihovnu a v patře víceúčelový sál s kuchyňkou a příslušenstvím. Zde se počítá s náklady v rámci rozpočtu ve výši 15 milionů korun. „Půjde o důstojné zázemí, kde budou moci hasiči vykonávat svoji spolkovou činnost,“ poznamenal místostarosta.
Co se týče Štěpánovic, nejde o jedinou stavbu, která šla k zemi. Demolice čekala i budovu staré školy, na jejímž místě bude vybudováno dětské hřiště s balančními a lanovými prvky, pétanque, terénní skluzavka a vyhlídkový altán. Akce vyjde na 4,5 milionu korun.
Podobný záměr se uskuteční také v Soběticích. I tam se děti dočkají nového hřiště, a to na pozemku vedle plánované výstavby hasičské zbrojnice za 750 tisíc korun. Vyřádit se budou moci na lezecké stěně, skluzavce, houpačce, kruzích na houpání, houpadle na pružině, pískovišti a součástí bude také dopadová plocha z gumové zatravňovací rohože a chybět nebudou ani lavičky.
 
autor: Daniela Loudová
zdroj: Tachovský deník, 17. 2. 2024