V sále hasičské zbrojnice se v únoru konala valná hromada SDH Horní Měcholupy. Pozvání přijal starosta městské části Michal Fischer, 1. místostarostka Mgr. Jitka Kolářovádobrovolní hasiči z partnerského města Žiliny a další hosté. Valnou hromadou provázel starosta sboru dobrovolných hasičů Václav Šimek a zprávu o činnosti sboru za rok 2023 a plány na rok další přednesl velitel jednotky Ing. Jiří Markuci. Za loňský rok odpracovala jednotka, složená z 26 členů, 4 500 hodin, zasahovala u 58 událostí a úspěšně reprezentovala městskou část na mistrovství ČR v Sokolově, na Brdské, Benešovské, Jizerské a Podřipské lize.

Sbor uspořádal taneční zábavu, odhalil pamětní desku svého člena Pavla Čermáka, vězněného a umučeného v terezínské pevnosti, podílel se na organizaci soutěže Mistrovství ČR v hasičském sportu v Hostivaři, zorganizoval setkání zasloužilých hasičů hl. m. Prahy a mnoho dalšího. Členky a členové sboru nezapomínají ani na děti a připravují mnoho akcí věnovaných právě jim, např. tradiční výtvarnou a literární soutěž, karneval, prohlídky zbrojnice s ukázkami hasebních prací, preventivní a osvětovou činnost. „Valná hromada SDH Horní Měcholupy je pro mě milou příležitostí k setkání s přáteli, s lidmi, na které se v naší městské části můžeme vždy spolehnout, nikdy neodmítnou pomoc a vždy podají pomocnou ruku. Děkuji za vaši skvělou práci, dámy a pánové,“ řekl starosta Michal Fischer.

V závěru večera byl dvěma dámám – Jarmile Vancové a Aleně Šimkové – udělen Řád sv. Floriána jako výraz ocenění za mnohaletou obětavou práci pro naplnění hasičského poslání a za zásluhy o rozvoj hasičských záchranných služeb.

zdroj: Hlasatel (Praha 15), číslo 3, 1. 3. 2024, str. 3.