Jihočeský kraj pomáhá dobrovolným hasičům získat vlastní rekreační zařízení v bývalém areálu Letního tábora Soběnov u Kaplice. Společnost E.ON prodala areál, který bude sloužit pro dětské tábory a školení. Kraj a společnost E.ON finančně podpoří projekt ve výši 6,8 milionu korun.

Odhlasováno. Jihočeský kraj pomůže dobrovolným hasičům získat vlastní rekreační zařízení v bývalém areálu Letního tábora Soběnov u Kaplice. Oznámil to hejtman Martin Kuba, na něj se s žádostí o pomoc při získání areálu obrátil starosta Krajského sdružení hasičů Jihočeského kraje Jiří Žižka. Prostor, který patřil dříve společnosti E.ON byl využíván pro letní tábory jejich zaměstnanců. Když se rozhodla areál prodat, dobrovolní hasiči v něm viděli příležitost získat konečně vlastní prostor pro pořádání dětských táborů, školení a soustředění.

„Bylo potřeba jednat okamžitě, oslovil jsem proto vedení společnosti E.ON s návrhem na spolupráci a informoval je, že Jihočeský kraj je připraven finančně podpořit dobrovolné hasiče a doufá, že i společnost E.ON projeví solidaritu s regionem a poskytne jim výhodné podmínky. Po konstruktivních jednáních se podařilo dosáhnout dohody,“ uvedl hejtman Kuba (ODS).

Upřesnil, že celková cena je 6,8 milionu korun. Společnost E.ON přispěje částkou 1,5 milionu, Ji hočeský kraj poskytne 2,8 milionu a Krajské sdružení dobrovolných hasičů přispěje částkou 2,5 milionu. Hejtman přislíbil, že záměr finanční podpory jako koalice předloží zastupitelstvu a požádá i opozici, aby jej podpořili. Krajští zastupitelé příspěvek schválili 22. února. „Není myslím pochyb, že jihočeští dobrovolní hasiči si to zaslouží. Mám z toho fakt radost, protože Krajské sdružení hasičů Jihočeského kraje má v Jihočeském kraji 45 tisíc členů, z toho 5,5 tisíc dětí a jsou naprosto klíčovou součástí života jihočeských měst a obcí. Bez jejich zapojení a pomoci by řada věcí vůbec nešla řešit,“ dodal hejtman. Na tábor bude moci do areálu až 90 dětí. Kromě ubytování a dalšího zařízení je v místě i venkovní bazén. Celý areál je vhodný pro celoroční činnosti související s výchovou mladých hasičů, školení, výcviku dospělých a individuální přípravy družstev. 

zdroj: Náš region – Jižní Čechy, číslo 10, 7. 3. 2024, str. 14