Ing. Zdeněk Nytra, člen Senátu Parlamentu ČR a náměstek starostky SH ČMS, hovořil o složitosti intervence zákonodárců ve smyslu novely zákona o zaměstnání dobrovolných hasičů. Vztahy mezi HZS ČR a SH ČMS se stále vyvíjejí a spolupráce mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči má prostor ke zlepšení. 

Pane senátore, jak moc byla složitá intervence zákonodárců ve smyslu novely zákona, která řeší problematiku zaměstnávání dobrovolných hasičů?
Vlastně nejsložitější, resp. nejdelší diskuse byla s naší senátní legislativou. Ten pozměňovací návrh totiž nebyl vůbec standardní. Využili jsme technickou novelu zákona o požární ochraně, která napravovala určitou nepřesnost v souvislosti se stavebním zákonem a která právě mířila ze Sněmovny do Senátu. A musel jsem přesvědčit legislativu, že sice není normální, aby v Zákoníku práce bylo napsáno, že výkon práce na dohodu se musí plánovat aspoň tři dny dopředu, a v zákoně o požární ochraně bude napsáno, že se to členů JSDH netýká. Ale nakonec jsme dospěli k závěru, že změna je opravdu potřebná a navíc velice spěchá. Projednání v Senátu a následně i ve Sněmovně bylo, dá se říct, jednoduché.
 
Je prostředí českých zákonů a právních norem v souladu s tím, co očekávají a potřebují dobrovolní hasiči?
Není, viz např. právě ta rychlá novela. Postupně některé věci spravujeme, ale určitě najdeme dost věcí, které by si úpravu zasloužily. Namátkou mohu zmínit „dobrovolnictví“, uvolňování členů jednotek apod.
 
Jste členem horní parlamentní komory, zároveň jste aktivním činovníkem SH ČMS. Jak moc je složité tyto dvě aktivity skloubit, dostat do souladu?
Složité je to někdy pouze časově. Věcně v tom problém nevidím, naopak mohu v Senátu a případně i ve Sněmovně některé věci pozitivně ovlivnit. A to nejen legislativně, ale jako příklad mohu uvést vyjednávání o rozpočtu, resp. dotacích pro letošní rok.
 
Jsou mezi členy Senátu PČR i další členové – Vaši kolegové, kteří jsou členy například nějakého sboru dobrovolných hasičů? Pokud ano, dovolím si položit podotázku s humorem a nadsázkou: Nestálo by to za vytvoření samostatného hasičského senátorského klubu napříč politickým spektrem?
Dobrovolní hasiči jsou v Senátu obecně vnímáni velmi pozitivně, a určitě se mezi senátorkami či senátory najdou členové sdružení. Ale přiznám se, že jsem to nezjišťoval, nemám ambici zakládat sbor dobrovolných hasičů v Senátu. A samostatný „hasičský“ senátorský klub asi není ten nejlepší nápad. Mohlo by se to totiž obrátit proti dobrovolným hasičům, protože by tito oficiálně vstoupili na politickou scénu místo toho, aby fungovali více méně apoliticky a napříč stranami.
 
Jak často (odhlédneme-li od zmiňované novely) se v Senátu PČR hovoří o dobrovolných hasičích?
Pokud pominu rozhovory v kuloárech, tak oficiálně jednou až dvakrát za rok. Zmíním namátkou znak Sdružení nebo odškodňování v případě úrazů.
 
Jsou vztahy-vazby mezi HZS ČR a SH ČMS na konečné úrovni, nebo se bude kooperace mezi profesionálními a dobrovolnými hasiči ještě někam posouvat? Pokud ano, jakým směrem?
Vztahy asi nikdy (myšleno obecně) nebývají na konečné úrovni. Vždy totiž najdete něco, co můžete vylepšit. Může se jednat o větší operativnost, případně větší pochopení pro toho druhého. Navíc, dosti často na nižších úrovních (kraj, okres) do našich vzájemných vztahů vstupuje osobnostní složka, případně zažité zvyklosti.
 
Angažujete se v tématu udělení státního vyznamenání předválečnému starostovi hasičského hnutí Františku Procházkovi. Jaká je aktuální situace v tomto tématu?
Můj návrh, resp. návrh Františka Hepa prošel v loňském roce bez problémů Senátem, ovšem s ohledem na množství návrhů, které se u pana prezidenta sešly, se na Františka Procházku nedostalo. Jsem dohodnuti s Františkem Hepem, mimochodem mým bývalým kolegou, že návrh letos pošleme znovu.
 
Pokud by bylo Františku Procházkovi uděleno prezidentem státní vyznamenání in memoriam za protinacistický odboj, lze to vnímat jako ocenění celého hasičského protinacistického odboje?
Zcela určitě, a tak je i ten návrh koncipován.
 
Oproti například sokolskému, vojenskému a dalšímu odboji, nebyl zatím hasičský protinacistický odboj předmětem detailního zkoumání a popsání. Je podle Vás na čase tento dluh hrdinům hasičského odboje za druhé světové války splatit?
Jistě se jedná o dobrý námět pro naše historiky.
 
Jaká je úloha dobrovolných hasičů v rámci bezpečnostních rizik v našem současném neklidném globalizovaném světě?
Troufám si říct, že nezastupitelná. Jistě, profesionální hasiči budou vždy operativnější a budou lépe vybaveni nejmodernější technikou, což je dobře. Nikdy ale nebudou mít tak masivní lidský potenciál, který je připraven je doplnit, případně i nahradit, pokud by to byla potřeba. Neméně důležitou složkou činnosti dobrovolných hasičů je vedle působení v jednotkách i spolková činnost. Ve spoustě obcí je to, možná vedle fotbalistů, jediný funkční spolek. Práce s mládeží, rozvíjení sportovních aktivit, ale taky nedávná pomoc při covidu, případně angažovanost v rámci přijímání uprchlíků z Ukrajiny, to vše je nenahraditelné.
 
Do jaké míry se daří harmonizovat české zákony týkající se dobrovolných hasičů s legislativou EU?
Tak zrovna ten problém s dohodami byl způsoben evropskou legislativou, resp. její nešťastnou aplikací. Jinak obecně se nejedná o harmonizovanou oblast práva, takže těch překryvů není mnoho.
 
Děkuji Vám za rozhovor.
autor: otázky kladl Mirek Brát
zdroj: Hasičské noviny, číslo 5, 8. 3. 2024, str. 1–6.