Vozový park chodovských dobrovolných hasičů má od letošního února nový přírůstek. K zásahům začne jednotka brzy vyjíždět s novou cisternou SCANIA. Celkové náklady na pořízení automobilu i s vybavením dosáhly částky 11,5 milionu korun. Na nákup tradičně přispěl Karlovarský kraj, který formou dotace přidal 1,5 milionu korun. Dalších 3,9 mil. Kč se podařilo získat z prodeje starší cisterny, zbývající největší část zaplatil Chodov ze svého rozpočtu.
„Vozidlo bude připraveno k výjezdu k zásahu až po najetí předepsaných základních kilometrů, po doplnění výbavy, zaregistrování komunikačních prostředků do systému spojení a především po zaškolení všech hasičů s obsluhou,“ uvedl velitel chodovských hasičů Jiří Kiss. Také zmínil, že počet jejich zásahů neustále roste.
„Od vyhlášení poplachu vyjíždíme do pěti minut a do deseti minut jsme na místě události. Naše jednotka se skládá jak z profesionálů, tak z dobrovolníků. Ve městě pracují nastálo tři hasiči a jeden pracuje na městě jako úředník, ale je schopen v dopoledních hodinách zasáhnout. Celkem máme třicet členů jednotky, z nichž dvacet je připraveno k výjezdu nonstop,“ říká Kiss.
Nejčastěji zasahují v samotném Chodově. „Za posledních dvacet let, co zde působím, jsme absolvovali přibližně 4500 událostí. V posledních pěti letech se počet zásahů zvýšil na 250 a v roce 2023 jsme zaznamenali rekordních 370 událostí různých typů od požárů, technických zásahů, dopravních nehod až po úniky látek, otevírání bytů a transporty osob. Nejčastěji se jedná o technické zásahy a požáry, které tvoří asi 20 % všech případů,“ konstatuje Kiss.
 
ČASTÉ POŽÁRY
Chodov je také specifický v tom, že zde často hoří byty v panelácích, kterých je ve městě mnoho. Jsou mezi nimi i výškové budovy.
„Máme zde čtrnáctipatrové domy, sedmipatrové, obchody i průmyslovou zónu. Na obyvatele města se snažíme působit také preventivně. Nechybí přednášky pro děti. Výškové budovy jsou pro hasiče velkou výzvou. Máme třicetimetrový žebřík, ale na některé budovy nedosáhneme a musíme volat profesionální hasiče s vyšší technikou,“ říká Kiss.
Velitel krajských hasičů Oldřich Volf pochválil profesionalitu zdejší jednotky. „Cvičíme hodně, abychom byli připraveni na různé situace. Mnoho našich členů pracuje jako profesionální hasiči a po práci slouží u nás. Mezi našimi hasiči jsou ale například i šikovní zámečníci. Zaměřujeme se i na výchovu mladých hasičů. Děti se účastní hasičských soutěží a snažíme se z nich vybrat ty, kteří mají zájem a schopnosti stát se hasiči,“ dodal Kiss.
„V posledních letech se nám potvrdilo, že kvalitní technika se vyplácí. Počet zásahů našich hasičů navíc neustále narůstá. Obměny a nákupy techniky tak vnímáme jako nezbytnou investici do bezpečnosti nejen Chodováků,“ poznamenal starosta Patrik Pizinger při slavnostním předání vozu do služeb hasičů.
 
zdroj: Sokolovský deník, 16. 3. 2024, str. 3.
autor: Roman Cichocki