Žádná z mezinárodních smluv nebo ujednání neupravuje provoz na zpoplatněných silnicích a dálnicích. Ve smlouvě mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách jsou uvedeny pouze případy při přejezdu státních hranic (smlouva byla podepsána ještě před vstupem obou zemí do Schengenského prostoru). V této době také ještě nebyl zprovozněn elektronický systém mýta. Upozorňujeme, že zařazení vozidel do IZS je úprava platná pouze v České republice, a nelze ji aplikovat na pohyb hasičských vozidel v zahraničí. V rámci mezinárodní spolupráce je zavedena vzájemná součinnost v tomto směru, ale jedná se o výjimky, o které je potřeba předem žádat. Tyto výjimky jsou především určeny při poskytování pomoci nebo při cvičení. Při zásahu v rámci přeshraničních spolupráce (nebezpečí z prodlení) – bychom mohli očekávat problémy pouze na dálnici D2, v jiných regionech zatím nejsou placené úseky silnic a dálnic. Dle informace HZS Jihomoravského kraje – nebyly obdrženy pokuty při zásahové činnosti. 

      V případě družební návštěvy u hasičů na Slovensku, doporučujeme kontaktovat své protějšky, které by popř. měly výjimku z placení mýta zařídit prostřednictvím Sekce krizového řízení Ministerstva vnitra Slovenské republiky nebo Prezidia Hasičského a záchranného zboru SR. V opačném případě je potřeba mýto uhradit, a to jak pro vozidla do 3,5 tuny, tak pro vozidla nad 3,5 tuny.

V případě, že zřizovatel JPO obdrží pokutu v rámci zásahové činnosti, prosíme o postoupení této informace vedoucí oddělení IZS a humanitární pomoci MV-GŘ HZS ČR plk. Ing. Ivě Brejzové (email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).