První květnovou sobotu se v zámku Přibyslav předávali medaile Za záchranu života a Za odvahu a statečnost. Před samotným předáváním se pro oceněné a jejich rodinné příslušníky konal slavnostní oběd v hotelu Přibyslav a prohlídka hasičského muzea. Slavnostnímu aktu předcházela pietní vzpomínka na počest padlých popravených a umučených hasičů ve II. světové válce.

Medaile Za záchranu života a Za odvahu a statečnost, včetně věcného daru předávali náměstek starostky SH ČMS Ing. Jan Aulický, čestný starosta SH ČMS Jan Slámečka a ředitelka CHH Přibyslav Ing. Jana Fialová.

Medaili Za záchranu života si přijel převzít pan Tomáš Svoboda z SDH Nemyčeves z okresu Jičín. Pan Svoboda zachránil život majiteli hořícího stavení, který byl oběšený na stromě. Oceněný byl následně přítomen i při hašení domu a za svou profesionalitu si ocenění jistě zaslouží.

Pan Roman Bohanos přijel z SDH Smržice na okrese Prostějov a byl oceněn za záchranu života staršího občana ve své obci, když dotyčného vynesl z hořícího domu.

 Z SDH Suchodol na okrese Příbram přijeli ocenění převzít pánové František Doležal a Emil Tabaček. Svým činem a rychlím jednáním zachránili život myslivce, kterého při lovu postihla srdeční zástava. Díky jejich rychlé záchraně mohl dotyčný později absolvovat operaci srdce a nyní se těší dobrému zdraví.

Z libereckého horského města Vysoké nad Jizerou přijel člen SDH pan Zdeněk Lukeš. Pan Lukeš svým profesionálním a klidným přístupem zachránil život měsíčnímu miminku, které náhle přestalo dýchat v kočárku ve vedlejší zahradě u sousedů pana Lukeše.

Pan Martin Coufal přijel z jihomoravského SDH Brno – Starý Lískovec. Oceněný zachránil život staršímu pánovi, který se ocitl v bezvědomí po pádu a úderu hlavou o led. Pan Lukeš muže resuscitoval až do příjezdu záchranářů, a tím pánovi zachránil život.

Mladý muž Matěj Pohorský z SDH Tisová, z okresu Tachov zachránil život své babičce, která upadla do bezvědomí, když Matěje hlídala. I přes svůj zdravotní handicap dokázal zachovat chladnou hlavu a počínal si velmi profesionálně. Po příjezdu záchranářů se mu dostalo velkého obdivu a chvály.

Jediná oceněná žena, která toho dne obdržela medaili Za záchranu života, je paní Vanda Vacínová z SDH Sobotín, okres Šumperk, která díky své všímavosti, obětavosti a pohotovému zákroku zachránila život tonoucímu v zamrzlém rybníce. Paní Nováková neváhala a skočila do rybníka a udržovala muže nad vodou do příjezdu Policie ČR a ostatních složek IZS.

Pánové Martin Dušek a Matyáš Uchytil zachránili společně život postaršímu pánovi při honitbě Podmoky Vrbice. Střídavě prováděli masáž srdce až do příjezdu IZS a tím pánovi společnými silami zachránili život. Pan Martin Dušek je členem SDH Bílý Kostel nad Nisou z okresu Liberec a pan Matyáš Uchytil není členem SH ČMS a pochází z Poděbrad.

Poslednímu oceněnému bude medaile Za záchranu života předána 8.5. při setkání historických praporů v obci Nová Ves. Pan Petr Martuš je členem v SDH Nová Ves. Pan Martuš svým rychlým a zodpovědným přístupem dokázal účinně reagovat na vážné zranění způsobené dopravní nehodou v nočních hodinách a zachránil život spolujezdci této dopravní nehody.

Medaile Za odvahu a statečnost si přijeli převzít pánové Petr Pospíšil a David Koudelka z SDH Brno – Obřany. Pánové se ocitli při požáru ve výškové budově a společně zahájili evakuaci celé budovy včetně vyvedení dvou obyvatel. Poté prováděli zásah hašení z nástěnného hydrantu až do příjezdu hasičských jednotek.

Ocenění Za odvahu a statečnost si také přijel převzít pan Jaroslav Holas z SDH Libočany v okrese Louny. Pan Holas díky své rychlé a pohotové reakci zabránil šíření požáru osobního vozidla naproti svého domu v brzkých ranních hodinách.

Tereza Švejdová 

vnitroorganizační úsek SH ČMS