ZÁPIS KE STAŽENÍ

Zápis z jednání č. 2 Ústřední odborné rady historie a muzejnictví konaného dne 16. ledna 2022 v konferenční místnosti zámku Řitka v rámci celodenního semináře pro hasičské historiky a kronikáře

Přítomni za ÚORHiM:

Václav Liška – vedoucí ÚORHiM Miroslav Kružík – Kraj Vysočina

Petra Myslínová Cejpková – Středočeský kraj František Polák – Středočeský kraj

Martin Holčík – Zlínský kraj

Ladislav Dvořák – Pardubický kraj Jakub Černý – odborný konzultant

Omluveni:

Karel Boháč – Liberecký kraj Josef Nitra – odborný konzultant Jan Štalmach – Zlínský kraj Rudolf Sirotek – Jihočeský kraj

Průběh jednání:

1/ Zahájení jednání – jednání bylo zahájeno p. Václavem Liškou v 11.45 hod.

2/ Kontrola zápisu a úkolů z minulého jednání

  • Zlínský kraj zaslal nominaci na Martina Holčíka jakožto zástupce Zlínského kraje v ÚORHiM.
  • V oblasti edukační podpory Mladých hasičů byla vydána publikace Filatelie pro Mladé hasiče k 50. výročí hry Plamen. Brožura vyšla v nákladu 600 ks. Logo Plamene bude uvedeno v tiráži
  • Členové rady souhlasí s formou zpracování zápisu, kterak byl předložen po proběhnuvším jednání č.
  • Úkol č. 1/1: Zpracování kapitoly o hasičském muzeu v Kvítkovicích (p. Holčík) a o vzniku a zániku muzea v Rožmitále pod Třemšínem (p. Polák): Stav: U p. Holčíka úkol trvá, u Poláka úkol splněn.
  • Úkol č. 2/1: Zpracování elektronické metodiky týkající se vedení kronik (p. Kružík ve spolupráci s p. Myslínem). Stav – úkol trvá; termín – prodlouženo na konec září 2022.
  • Úkol č. 3/1: Podněty, návrhy a připomínky k plánu práce na rok 2023 a další období. Stav – úkol trvá, termín – 6. 2022.
  • Úkol č. 4/1: Václav Liška a Petra Myslínová Cejpková zpracovali na základě dodaných podkladů seznam hasičských muzeí v České republice, jenž bude sloužit pro další potřeby rady, jako např. realizace setkání s řediteli hasičských muzeí. Stav – splněno. Pozn: Setkání proběhne června 2022 od 14 hod v sále hotelu Koliba. Je plánováno, že s řediteli, kteří se nebudou moct akce zúčastnit, proběhne setkání v individuálním režimu.
  • Úkol č. 5/1: Text o uniformách a sekyrkách v rozsahu cca 1 strana textu ve formátu A4 + 8 obrázků (p. Polák). Stav – úkol trvá, termín – 5. 2022.
  • Úkol č. 6/1: Návrh témat od členů rady, které by rádi zpracovali v rámci publikační činnosti zasílat na email vedoucího rady. Stav – úkol trvá, termín – 4. 2022.
  • Úkol č. 7/1: Zpracování textu o hasičských pozvánkách v rozsahu cca 1 strana textu o formátu A4 + 8 obrázků (p. Sirotek). Stav – úkol trvá, termín – 30. 5.
  • Úkol č. 8/1: Náměty k významným výročím na email tajemnice rady (všichni členové). Stav – úkol trvá, termín – červen 2022 a následující (průběžný úkol).
  • Úkol č. 9/1: Zaslání námětů, připomínek a doplnění k předložené strategii úseku historie a muzejnictví, a sice do konce listopadu 2021. Stav – úkol ukončen, nezaslána žádná reakce. Pozn: Václav Liška požádal přítomné členy rady, aby vždy reagovali na termíny vyjádření, např. i krátkou formou „bez připomínek / souhlasím“

Strategie ÚORHiM byla odevzdána na SH ČMS jako druhá v pořadí (po Ústřední odborné radě mládeže)

  • Úkol č. 10/1: Příprava materiálů týkajících se klatovské parní stříkačky, jež hasila Národní divadlo, pro prezentaci Mezinárodních rozhovorů CTIF (p. Holčík). Stav – úkol trvá, termín – říjen 2022. Pozn: P. Holčík plánuje zpracovat dané téma začátkem února
  • Úkol č. 11/1: Vedoucí ÚORHiM bude jednat s Jindřichem Heydukem ohledně Litoměřických slavností a Petrem Knapkem ohledně HasPárty Vyškov. Stav – splněno. Pozn: V neděli 30. ledna 2022 proběhne jednání organizačního výboru Litoměřických slavností za účasti vedoucího rady, p. Lišky.

 

3/ Seminář hasičských historiků a kronikářů – jednání rady probíhá v rámci celodenního programu semináře pro hasičské historiky a kronikáře na zámku Řitka (okres Praha-západ). Vedoucí rady děkuje pořadatelům a majitelům objektu za přípravu a organizaci semináře. V rámci semináře proběhlo několik přednášek týkajících se vedení kronik, spolupráce s archivem, uchovávání dokumentů a jejich restaurování, dále pak nechyběl digitalizační blok týkající se převedení dokumentů do elektronické podoby. Článek o akci bude zaslán na tiskové oddělení SH ČMS a do Hasičského čtení. Vyšel též článek v Hasičských novinách č. 2/2022 dne 28. ledna 2022.

Vedoucí rady děkuje také všem účastníkům semináře za podnětné dotazy. Jako host se zúčastnil semináře pan senátor Jiří Oberfalzer a proběhla krátká diskuze na některá témata semináře.

4/ Hasičské názvosloví – vedoucí rady podal informaci o projektu, jež se bude týkat zpracování hasičského názvosloví v rámci výročí 150 let češtiny uznané jakožto oficiálního jazyka (uskuteční se na podzim 2022).

Úkol č. 1/2:

Pokud by měl kdokoliv ze členů rady materiály či podněty týkající se hasičského názvosloví, zašle je na email tajemnice rady.                                Termín: 20. 4. 2022

 

5/ „Ohňový patent“ – členka rady Petra Myslínová Cejpková zpracovala rozbor Ohňového patentu (předpisu v oblasti požární ochrany vydaného Marií Terezií). Kreslíř Jiří Novák vytvořil ilustrační kresby k textu, jenž bude zřejmě vydán jako brožura.

6/ „Zpráwy z ÚORHiM“ – člen rady Jakub Černý zpracoval formou brožury informační text o dosavadní činnosti rady. Brožuru obdrželi členové rady a účastníci dnešního semináře. Další „Zpráwy“ by měly vyjít v červenci 2022, kde bude zahrnuta informace i o dnešním semináři a také o Litoměřických slavnostech, jež proběhnou v první polovině června 2022. Je předpoklad vydávat tyto „Zpráwy“ pololetně. Pan Liška děkuje kolegovi Černému za vynikající přípravu „Zpráw“.

7/ „Hasičský prapor – náš symbol“ – Václav Liška podal informaci o chystané konferenci na toto téma. Obsah bude upřesněn, avšak přepokládají se příspěvky z vexilologie, dílna o restaurátorském ošetření praporů, info o úschově atd. Obsah výstavy by koreloval s obsahem semináře a knihy, samozřejmě v maximální míře s využitím reálných artefaktů. (Hasičské sbory, Sokol CHH Přibyslav, Muzeum KH-B).

Je záměr, aby také byly vydány např. pracovní listy či pracovní sešity (pro chystanou výstavu a konferenci).

Dále p. Liška informoval o nabídce firmy z Vratislavic možnost zhotovit vlaječku na setkání muzejníků.

Úkol č. 2/2:

Navrhnout námět na vlaječku pro plánované setkání muzejníků.

Termín: 30. 6. 2022

S ohledem na fakt, že v publikaci bude i kapitoly o tzv. sokolských prezidentských praporech, navrhl pan Liška možnost diskutovat v roce 2023 s prezidentem ČR výrobu Hasičského prezidentského praporu.

8/ Různé

  • Pan Liška podal informaci o přípravě publikace „Novinářské žánry a hasiči“, která bude primárně určena pro kronikáře, kolegy, kteří se věnují propagaci naší činnosti v hasičském sportu, mládeži a též expertů z hasičských muzeí.
  • Kniha o hasičských muzeích – Jakub Černý zpracoval kapitolu této publikace, kde bude třeba doladit poznámkový aparát. Nyní se budou graficky připravovat kapitola Vizovické muzeum.
  • Proběhla krátká diskuze na téma lokalizace zasedání rady během jednotlivých Pan Liška navrhuje uskutečnit 2 zasedání, která by se konala v Praze nebo v Přibyslavi, dále by proběhlo jedno zasedání jako výjezdní a čtvrté zasedání by mohlo mít formu jako dnešní akce (seminář, vzdělávací akce atd.). Na tento podnět navazuje pan Holčík, jemuž se zamlouvá formát dnešní akce a navrhuje, aby byl v příštích letech realizován jako „putovní“ napříč celou republikou.

 

9/ Další jednání - proběhne dne 20. dubna 2022 v Přibyslavi (středa).

10/ Závěr jednání – jednání bylo ukončeno ve 12.45 hod.

Za ÚORHiM: Václav Liška, v. r.

Zápis vyhotovila: Petra Myslínová Cejpková